سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام وقف | مساجد: سوال سه

پرسش :

شخصى بنام حاج على 19 سال پیش مسجدى بنام خودش ساخته است. مسجد مذکور داراى 3 باب مغازه است که وقف مسجد مى باشد و بلاتکلیف رها شده وهم اکنون مى خواهند آنها را خراب کنند. ناگفته نماند که مغازه ها به صورت مخروبه درآمده و بارها شوراى مساجد زیر نظر امام جمعه و ستاد تبلیغات اسلامى ایشان را دعوت کرده اند که بیاید و رفع مشکل کند؛ ولى ایشان اهمیّت نمى دهد. مسجد به همّت مردم و هیئت امنا رونق یافته و علاوه بر نمازهاى یومیّه، کلیّه مراسم مذهبى در آن برگزار مى شود و هزینه هاى مربوط به آب، برق، گاز و مخارج دیگر توسّط هیئت امنا ومؤمنین داده مى شود. اخیراً بانى اوّلیّه مسجد اعلامیّه اى چاپ و در مسجد و معابر نصب نموده که باعث تفرقه بین مؤمنین شده است. حکم شرعى مسأله چیست؟

پاسخ :
بانیان محترم مساجد باید بدانند هنگامى که مسجد را ساختند و وقف شد همه مردم مى توانند از آن استفاده کنند و نیاز به رضایت بانیان محترم ندارند. امام مسجد را نیز مردم نمازگزار انتخاب مى کنند. البتّه اگر مسجد موقوفاتى داشته باشد و بانى به هنگام وقف خودش را متولّى قرار داده باشد مى تواند درباره آن موقوفات به نفع مسجد تصمیم بگیرد و اگر خود را متولّى قرار نداده، حاکم شرع براى آن موقوفات متولّى تعیین مى کند؛ ولى متولّى نباید نسبت به خود مسجد که چه کسانى در آن نماز بخوانند یا نخوانند تصمیم بگیرد.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.