سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام وقف | معادن موقوفه

پرسش :

تعدادى از موقوفات کشور معادن مختلفى از قبیل شن، ماسه، خاک رس، انواع سنگ و احجار و دیگر مواد دارد، که کشف و استخراج شده، و عواید حاصله در اختیار موقوفه قرار مى گیرد. در این رابطه مسائل شرعى ذیل مورد سؤال است: الف) آیا موادّ استخراجى از این معادن جزئى از عین موقوفه محسوب مى شود و تمام عواید حاصله بایستى صرف خرید اموال دیگرى براى موقوفه گردد؟ ب) آیا کلّ وجوه حاصله عواید موقوفه حساب مى شود و مى توان با رعایت مفاد وقفنامه و در جهت اجراى نیّات واقف آن را مصرف نمود؟ ج) آیا جایز است قسمتى از عواید معادن براى اجراى نیّات واقف به مصرف برسد وباقیمانده براى خرید اموال دیگرى بنام موقوفه اختصاص یابد؟ د) آیا متولّى و اداره اوقاف مجازند درصد هر یک از این دو قسمت را معیّن نمایند؟

پاسخ :
آنچه از زمین موقوفه استخراج مى شود تعلق به موقوفه دارد و درآمد باید صرف مصارفى شود که در وقفنامه پیش بینى شده است.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.