سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام وقف | بقاع متبرکه: سوال یک

پرسش :

از آنجا که در جاى جاى کشور اسلامى ایران بقاع متبرّکه نورافشانى مى کند، و غالب شخصیّت هاى مدفون در بقعه ها را فرزندان امام کاظم (علیه السلام) مى دانند، این مطلب از چند جهت مورد اشکال و شبهه قرار گرفته که امام کاظم (علیه السلام) چند فرزند داشته، که این تعداد از آنها در ایران مدفون هستند؟ در همین راستا اخیراً محقّقینى در صددند که نسب واقعى این بقاع را با مدارک متقن و منابع دست اوّل، و با برخى از احتمالات معرّفى نمایند. از آنجایى که این تحقیقات تغییر نسب و گاهى تغییر نام صاحب مرقد را در پیش دارد، و در ضمن جواب مناسبى به تمام شبهات و توهّمات مى شود، آیا اصولاً چنین تحقیقى شایسته است؟

پاسخ :
مادام که یقین به بطلان این مشجّرات و این نسبت ها نداشته باشید، زیارت کردن در این مقامات به عنوان رجا مانعى ندارد؛ چرا که هدف اصلى تجلیل از معصومین: است. اضافه بر این، تمام امام زاده هاى ایران منتسب به امام موسى بن جعفر (علیه السلام) نیستند و در مواردى که منتسب هستند ممکن است فرزندان بلافصل نباشند، بلکه فرزندان بالواسطه بوده باشند و باید ایرادکنندگان را به این نکته توجّه داد تا ایراد نکنند.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.