دوشنبه، 14 مهر 1399

حکم‌ عقد‌ وقف‌ معلق

پرسش :

آیا عقد وقف را می‌توان به صورت معلّق منعقد ساخت؟ به عبارت دیگر آیا تنجیز‌، شرط صحّت وقف‌ است؟ مثلا اگر کسی بگوید که خانهء خود را وقف کردم اگر‌ از سفر حجّ سالم‌ بازگردم‌. اگر چنین کسی از سفر حجّ سالم‌ برگشت، عقد وقف منعقد می‌شود، بی‌آنکه نیازی به ایجاب و قبول جدید باشد؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر نادر پور ارشد، عضو هیأت علمی‌ دانشگاه آزاد اسلامی‌ شهر‌کرد‌:

قانون مدنی در ماده 481 به عقد معلّق اشاره کرده است. از‌ این ماده قانونی استفاده می‌شود که تعلیق در عقود،صحیح است مگر در مواردی که در قانون استثنا شده باشد؛ مانند عقد نکاح (ماده 8601) و عقد ضمان (ماده 996 قانون مدنی‌) بنابراین‌، طبق قانون مدنی، تعلیق در عقد وقف صحیح است و تنجیز شرط صحّت یا لزوم آن نیست. با این حال غالب فقهای امامیه تنجیز در عقد وقف را شرط صحّت آن‌ دانسته‌اند‌؛ از آن جمله امام خمینی(رحمه الله) در تحریر الوسیله و محقّق در شرایع و شهیدین در شرح لمعه.

منبع: فصلنامه میراث جاویدان، شماره 61، بهار 1387.