پنجشنبه، 24 مهر 1399

چاپ کتاب بدون نام مؤلف

پرسش :

آیا چاپ و نشر کتاب بدون نام مؤلف جایز است‌؟ با علم به این که این روش ممکن است موجب زیان ناشر یا کتابفروش شود، مخصوصاً که اگر این کتابها مشتمل بر افکارى باشد که حقایق سیاسى، اقتصادى یا فرهنگى دولتها یا گروه‌هاى معینى را افشا مى سازد. از سوى دیگر چاپ کتاب بدون شناخت مؤلف آن در دنیاى اندیشه و فرهنگ، یک امر طبیعى و عادى نیست. نظر جناب عالى در این مورد چیست‌؟ آیا این از مصادیق رازدارى و تقیه محسوب مى شود؟

پاسخ :
اگر در چاپ کتاب ها بدون نام مؤلف، مصلحتى وجود داشته باشد، چاپ آنها با این روش اشکالى نخواهد داشت. اما اینکه چاپ آنها در شرایط خاصى موجب زیان مراکز نشر و کتابفروشى ها مى شود، مانع از جواز چاپ نمى گردد.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.