پنجشنبه، 24 مهر 1399

تشابه ابداعات شعرى و ادبى

پرسش :

نظر شما درباره توارد و تشابه خیال یا اندیشه چیست‌؟ به عنوان مثال گاهى شاعرى در کشورى، اشعارى را میسراید و شاعرى دیگر در کشور دیگر عین همان شعر یا مشابه آن را میسراید، بدون این که دو شاعر سابقه ارتباط با همدیگر داشته باشند. علماى روان شناسى از این حالت سخن گفته اند. اما آیا این حالت در اندیشه دینى ما بنیاد یا تفسیرى دارد؟

پاسخ :
براى این پدیده در اندیشه هاى دینى تفسیرى وجود ندارد. البته این پدیده اگر دایمى باشد، تصادفى هم نخواهد بود؛ زیرا تصادف هیچگاه دایمى نیست. بلکه باید گفت چنین حالتى ناشى از تقارب بین دو شاعر از نگاه نیروى ابداع، نظام شاعرى، فن و متد ادبى مى باشد. والله العالم.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.