پنجشنبه، 24 مهر 1399

احکام قضایی | قصاص: سوال ده

پرسش :

در مورد قصاص نفس بفرمایید: الف) آیا اولیاى دم مى‌توانند به جاى قصاص نفس، عضوى از بدن قاتل را قطع کنند؟ مثلاً به جاى کشتن قاتل یکى از پاهاى او را قطع نمایند. ب) آیا اولیاى دم مى‌توانند عضوى از بدن قاتل را قطع و نسبت به مابقى طلب دیه نمایند؟ ج) آیا اولیا مى‌توانند عضوى از بدن قاتل را قطع و نسبت به مابقى مصالحه نمایند؟ د) آیا رضایت و عدم رضایت قاتل در سه حالت فوق، تأثیرى خواهد داشت‌؟

پاسخ :
برمبناى آیات گذشته واجب است حق‌الامکان از قصاص نفس تنزل نمود زیرا حفظ‍‌ برتر واجب است چه جانى راضى باشد یا نه و بالاخره در هیچ‌یک از موارد تنزل رضایت جانى شرط‍‌ نمى‌باشد و هرگونه تنزل اولیاى دم واجب‌القبول است.

منبع: احکام قضایی بر مبنای قرآنی، محمد صادقی تهرانی، ناشر: شکرانه، قم، 1392 ش.