پنجشنبه، 24 مهر 1399

احکام قضایی | قصاص: سوال هجده

پرسش :

درباره قصاص نفس یا طرف بفرمایید: الف - آیا ولى امر مى‌تواند برخلاف درخواست ولى دم یا مجنى علیه بنابه مصالحى قصاص را به دیه تبدیل نماید؟ ب - چنانچه پاسخ مثبت باشد با توجه به اینکه طبق فتواى مشهور قصاص تنها در صورت رضایت جانى به دیه تبدیل مى‌شود آیا مى‌توان علیرغم درخواست جانى قصاص را به دیه تبدیل نمود؟ ج - در صورت مثبت بودن پاسخ مسوول پرداخت دیه کیست‌؟ جانى یا بیت‌المال‌؟

پاسخ :
الف - آرى به شرط‍‌ توبه قطعى جانى و اینکه ادامه زندگى وى منافع محرز الزامى براى اجتماع داشته باشد در اینگونه موارد از باب دوران امر بین اهم و مهم قصاص تبدیل به دیه مى‌شود و بر ولى دم نیز واجب است چنین گذشتى داشته باشد وگرنه بر حاکم شرع بدون رضایت اولیاى دم واجب است این تبدیل را انجام دهد.

ب - سؤال غلط‍‌ است باید به جاى جانى اولیاى دم باشد و در این صورت اولیاى دم حق دارند قصاص را به دیه تبدیل کنند وگرنه باید طبق پاسخ (الف) حکم مذکور انجام شود.

ج - جانى مسوول پرداخت دیه است.

منبع: احکام قضایی بر مبنای قرآنی، محمد صادقی تهرانی، ناشر: شکرانه، قم، 1392 ش.