پنجشنبه، 24 مهر 1399

احکام قضایی | قضاوت: سوال دو

پرسش :

چنانچه قاضى در مجازات محارب صورت صلب را انتخاب کرد - با توجه به این که اگر بعد از 3 روز زنده بماند حق حیات دارد - بفرمایید: الف - در صورتى که بخواهد قبل از اجراى حکم از داروها و غذاهایى مقاوم‌کننده بدن استفاده نماید آیا مى‌توان او را منع نمود یا خیر؟ ب - اگر عصیانا به او آب یا غذا برساند آیا باید جلوگیرى کرد یا خیر؟

پاسخ :
انتخاب صورت صلب در صورتى درست است که جریمه، از موارد نص حد صلب باشد، بنابراین هرگز انتخابى نیست، و در صورت تعیین صلب که کشتن به وسیله صلب است (نه مانند رجم که ملازمت با قتل ندارد)، حق حیات براى مصلوب هرگز وجود ندارد و چون صلب بر دو مبناى اعدام و تعذیب صلیبى است محکوم باید به طور عادى صلب گردد و حق استفاده از داروهاى از بین برنده یا تخفیف دهنده عذاب صلب را ندارد، و مادامى که زنده است باید به او آب و غذا لازم را رسانید و جلوگیرى از آب و غذا حرام است زیرا عذاب صلب، هیچگونه التزامى با عذاب‌هاى دیگر ندارد.

منبع: احکام قضایی بر مبنای قرآنی، محمد صادقی تهرانی، ناشر: شکرانه، قم، 1392 ش.