جمعه، 23 آبان 1399

فواید روزه ماه مبارک رمضان

پرسش :

با توجه به آیه 183 سوره بقره فواید روزۀ ماه مبارک رمضان چیست‌؟

پاسخ :
روزه گرفتن فایده‌هاى بسیارى دارد که به برخى از آن‌ها اشاره مى‌کنیم:

1. تحصیل تقوا؛ خداوند متعال در این‌باره مى‌فرماید:«یا ایُّهَا الَّذینَ‌ ءامَنوا کُتِبَ‌ عَلَیکُمُ‌ الصّیامُ‌ کَما کُتِبَ‌ عَلَى الَّذینَ‌ مِن قَبلِکُم لَعَلَّکُم‌تَتَّقون؛1 اى کسانى که ایمان آورده‌اید! روزه بر شما مقرر شده، همان گونه که بر کسانى که قبل از شما بودند مقرر شده بود، باشد که پرهیزگارى کنید.»

2. تقویت اراده؛ روزه روح انسان را لطیف، اراده را قوى و غرایز او را متعادل مى‌کند.2

3. ترقى انسان به جهان فرشتگان؛ روزه انسان را از عالم حیوانیت ترقى داده، به جهان فرشتگان بالا مى‌برد.3

4. سپر آتش؛ روزه سپرى در برابر آتش دوزخ است.4 چون روزه، آتش غضب و شهوت را که آتش جهنم را در زندگى دنیا شعله ور مى‌کنند و در قیامت بروز مى‌دهند، دفع مى‌کند.

5. روزه روى شیطان را سیاه مى‌کند.5

6. پرورش روح اخلاص؛ امام على علیه السلام مى‌فرماید: خداوند روزه را از این جهت واجب کرده است که روح اخلاص در مردم پرورش یابد.»6

7. امام صادق علیه السلام مى‌فرماید: روزه، براى آن است که میان فقیر و غنى مساوات برقرار گردد.7

8. پدید آمدن روحیۀ شکرگزارى؛«... و لِتُکمِلوا العِدَّةَ‌ ولِتُکَبِّروا اللّٰهَ‌ عَلىٰ‌ ما هَداکُم و لَعَلَّکُم تَشکُرون؛8... و تا شمارۀ مقرر را تکمیل کنید و خدا را به پاس آن که رهنمودتان کرده است به بزرگى بستایید، و باشد که شکرگزارى کنید.»9

9. تسلط‍‌ بر دشمن خدا؛ یکى از وسیله‌هاى شیطان در فریب انسان، شهوات است و روزه موجب تعدیل شهوات مى‌شود چنان که این مطلب از نظر علمى ثابت شده و در روایتى از امام رضا علیه السلام نیز به آن اشاره شده است.10

10. یادآورى سخن‌هاى روز قیامت؛ در روایتى از امام رضا علیه السلام مى‌خوانیم: (به مردم) دستور داده شده که روزه بگیرند تا درد گرسنگى و تشنگى را بچشند و دلیلى باشد بر نیازمندى آن‌ها در روز قیامت و سختى آن روز.11

11. فواید جسمى و درمان بیماریها؛ در روایات فراوانى به این نکته اشاره شده که روزه موجب سلامتى بدن مى‌شود چنان که پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم مى‌فرماید: «روزه بگیرید تا سالم باشید» امروزه ثابت شده که یکى از بهترین راه هاى درمان بسیارى از بیمارى ها در روزه درمانى است. کارشناسان معتقدند روزه یکى از راه هاى درمان بسیارى از بیمارى هاى گوارشى، تصلب شرایین، التهاب مزمن کلیه، آسم و... است.

برخى دیگر فواید جسمى روزه عبارت است از:
1. درمان چاقى؛
2. دفع فضولات و سموم متراکم در بدن؛
3. استراحت نسبى کلیه‌ها و مجارى ادرار؛
4. فرصت دادن به سلول‌ها و غدد بدن براى تجدید قوا.12

پی‌نوشت‌ها‌:
(1). بقره/ 183
(2). چهل حدیث، امام خمینى، ص 125
(3). اخلاق، سید عبداللّه شبّر، ترجمۀ محمدرضا جباران، ص 113-114
(4). کافى، کلینى، ج 2، ص 18
(5). همان، ج 4، ص 62
(6). المعجم المفهرس لالفاظ‍‌ نهج‌البلاغه، محمّد دشتى، کلمات قصار، ش 252، ص 115
(7). وسائل‌الشیعه، شیخ حرّ عاملى، ج 10، ص 7
(8). بقره/ 185
(9). ر.ک: تفسیر نمونه، ج 1، ص 623-634
(10). من لا یحضره‌الفقیه، ج 2، ص 73
(11). من لا یحضره‌الفقیه، همان
(12). براى آگاهى بیش‌تر ر. ک: روزه، درمان بیمارى‌هاى روح و جسم، حسین موسوى‌راد لاهیجى؛ اهمیت پزشکى روزه در سلامت انسان، دکتر سید حبیب‌اللّٰه جعفرى

منبع: پرسمان قرآنی فلسفه احکام، سید علی هاشمی نشلجی، نشر جمال، 1390.