دوشنبه، 8 دی 1399

نگاه مردم به امیرکبیر چگونه بود؟

پرسش :

نگاه مردم به امیرکبیر چگونه بود؟ آیا از طرف مردم حمایت می‌شد یا اینکه بعد از به قتل‌رساندنش، از جانب مردم اقدامات اعتراضی صورت گرفت؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر موسی حقانی، رییس مؤسسه‌ مطالعات تاریخ معاصر:

امیرکبیر شخصیتی است که اصلاحات را دارد از بالا انجام می‌دهد و آن موقع اصلاً این بحث نبود که بخواهند یک حرکت مردمی و حمایت مردمی صورت بگیرد. هر چند مردم از شخصیتی که با فساد مبارزه می‌کرد و در مقابل بیگانگان ایستاده بود حمایت می‌کردند و خوشحال بودند از اینکه یک چنین فردی زمام امور را در ایران به‌دست گرفته است؛ ولی از آنجایی که امیرکبیر درگیری‌هایش عمدتاً در رأس حکومت است و اصلاحات را از بالا آغاز کرده بود، خود‌به‌خود آن بازخورد مردمی مخصوصاً در آن مدت کوتاه را نداشت.

نزدیک سه سال و نه ماه امیرکبیر صدارت داشت. به نظر من این مدت نگذاشت خیلی قدر آن برای مردم روشن شود. البته صنعتگرانی که امیرکبیر از آن‌ها حمایت می‌کرد کاملاً خلأ امیرکبیر را احساس کردند، ولی اینکه بخواهد حرکتی صورت بگیرد یا اقدامی از سوی مردم شاهد باشیم، نه چنین اتفاقی در کشور نیفتاد.
​​​​​​​
منبع: پایگاه دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری