جمعه، 24 بهمن 1399

احکام وقف | بقاء احکام مسجد بعد از تخریب: سوال یک

پرسش :

‏مسجد کوچک قدیمی دو طبقه به مساحت حدود 48 متر مربع واقع در خیابان‏‎ ‎‏شهید مهدوی پور (با آجر بناهای قدیم) منشعب از خیابان ایران در شرف خراب شدن‏‎ ‎‏بود. با یاری خالق توانا مؤمنین محل در دو سال پیش با کسب پروانه از شهرداری‏‎ ‎‏جمهوری اسلامی آن را تخریب و بازسازی کردند. به دستور قانون و نقشه شهرداری‏‎ ‎‏حدود 18 متر مربع از محراب مسجد جزء کوچه قرار گرفته و عرض کوچه اکنون به‏‎ ‎‏ده متر رسیده است و عبور وسایل نقلیه آسان تر صورت می گیرد و احتمال تصادف‏‎ ‎‏کمتر شده است.‏ ‏پرسش ما این است: 1. آیا طبق حکم ثانوی برای مصالح عمومی می توان از این 18‏‎ ‎‏مترمربع چشم پوشید و آن را جزء شارع عام به شمار آورد؟ و اگر جواب منفی باشد‏‎ ‎‏بدیهی است که بی درنگ اطراف آن را نرده آهنی خواهیم کشید.‏ ‏‏2. پس از نرده کشی آیا می توان در آن درخت کاری نمود؟ و کود شیمیایی یا کود‏‎ ‎‏حیوانی در آن ریخت؟ با آن که در کود هم احتمال نجاست می رود و اگر درخت کاری‏‎ ‎‏هم مجاز نباشد ناچاریم آن قطعه زمین را پس از نرده کشی موزاییک فرش نموده بدون‏‎ ‎‏استفاده رها سازیم. منتظر جواب و راهنمایی هستیم. ‏

پاسخ :
بسمه تعالی، مسجد را نمی شود جزء شارع کرد و در صورت امکان باید به‏‎ ‎‏صورت مسجد برگردانده شود و از هر کاری که منافات با مسجد بودن آن‏‎ ‎‏دارد اجتناب شود.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.