چهارشنبه، 11 فروردين 1400

ایمان به ظهور منجی در ادیان دیگر

پرسش :

آیا ایمان به «ظهور منجی» مخصوص مسلمانان است یا نزد ادیان و ملل دیگر نیز وجود دارد؟

پاسخ :
ایمان به «ظهور منجى بشریت» و نجات انسان از وضع موجود و اقامه عدل و داد مختص اسلام نیست؛ بلکه فطرى بشر است و نزد ادیان و ملل دیگر نیز وجود دارد. محمد امین زین الدین مى گوید: «شکى نیست که اعتقاد به اصلاح جامعه از وضعیت موجود، از ابتداى تاریخ بشر در ذهن مردم وجود داشته است و از عقاید اختصاصى دین اسلام نیست؛ زیرا در بین ادیان آسمانى قبل از ظهور اسلام مشاهده مى کنیم که همگى خبر از وقوع این حقیقت داده اند و حتى صفات مصلح و راهکارهاى اصلاحى او را نیز بیان کرده اند، گر چه نام او را «مهدى» و دعوت اصلاحى او را به نام «مهدویت» نگذاشته اند ... این عقیده و فکر حتى به ادیان دیگر از قبیل زردشتى و برهمنى و ... نیز سرایت کرده است ...».(1) در بین ادیان آسمانى و آیین هاى شبه دینى و ملت هایی که معتقد به ظهور منجی اند مى توان از اینها نام برد:

1. یهود به بازگشت عُزَیر یا منحاس بن عازر بن هارون اعتقاد دارد.
2. مسیحیت ایمان به بازگشت عیسى(علیه السلام) دارد.
3. زردشت ایمان به بازگشت بهرام شاه دارد.
4. هندوها ایمان به بازگشت فیشنوا دارند.
5. مجوس ایمان به بازگشت اءوشیدر دارد.
6. بودایى ها در انتظار ظهور بودا هستند.
و ... .(2)

پی‌نوشت‌ها:
(1). مع الدکتور أحمد أمین فی حدیث المهدی و المهدویة، محمد امین، زین الدین، نعمان، 1992 م، ص 11.
(2). الامامة و قیام القیامة، ص 270 و 271؛ العقیده و الشریعه فى الاسلام، ص 192.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران، قم، چاپ هفتم، 1390، ص 103.