چهارشنبه، 5 خرداد 1400

احکام وصیت | سوال پنجاه و یک

پرسش :

پدرمان در سال 1343 قبل از فوت ـ که دارای‏ ‏همسر و چهار پسر و سه دختر بود ـ در حضور همسر، فرزندان و بستگان شفاهاً‏‎ ‎‏فرزند ارشد خود را وصی و فرزند دیگر را وکیل تعیین و ضمن وصیت، ثلث از ماترک‏‎ ‎‏خود را جهت مخارج کفن و دفن و ایام ثلاث و نماز و روزه اختصاص داد که با تأیید‏‎ ‎‏وراث ـ ضمن تنظیم صورت جلسه مورخ 1343/3/25 به خط و گواهی روحانی‏‎ ‎‏محل ـ مطابق شرع مقدس، دو هکتار از زمین متصرفی متوفی به مبلغ (شصت هزار‏‎ ‎‏ریال) آن روز، تحویل چهار فرزندان آن مرحوم داده شد و بقیۀ ماترک بین ورثه ـ یازده‏‎ ‎‏سهم ـ تقسیم گردید؛ اکنون پس از گذشت نوزده سال، یکی از دختران وصیت پدرش‏‎ ‎‏را نفی نموده و مطالبه دو هکتار زمین که به عنوان ثلث، تعیین و طبق قانون اسلامی‏‎ ‎‏برای متوفی در 19 سال قبل خرج شده، از وصی و سایر ورثه مطالبه می کند؛ اینک از‏‎ ‎‏محضر مبارک آن امام استدعا داریم با توجه به فرمان اخیر آن رهبر مبنی بر اجرای‏‎ ‎‏قوانین اسلامی در مورد وصیت مرحوم پدرمان و همچنین هزینه هایی که انجام شده،‏‎ ‎‏آیا خوشایند خدا و موافق شرع انور است که یکی از دخترها هزینۀ کفن و دفن و ایام‏‎ ‎‏ثلاث را که از محل ماترک متوفی صرف شده است، نفی و موجب بی حرمتی آن‏‎ ‎‏مرحوم را فراهم نماید؛ با وجودی که در ذیل صورت جلسه، اثر انگشت او موجود‏‎ ‎‏است؟ تقاضا داریم دستور صریحی در مورد وصیت و هزینه های انجام شده با توجه‏‎ ‎‏به عرایض فوق مرقوم فرمایند که محل حاجت است. ‏ ‏‎

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، با فرض این که وصیت نموده و برای مورد وصیت، ثلث تعیین‏‎ ‎‏کرده و بیش از ثلث نبوده، وصیت نافذ است و وارث حق مزاحمت ندارد.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.