چهارشنبه، 5 خرداد 1400

احکام وصیت | سوال شصت و سه

پرسش :

‏ما پنج برادر و چهار خواهر هستیم و پدرمان در موقع رفتن، هیچ وصیتی نکرد و‏‎ ‎‏فقط وصیت نامه ای پیدا کردیم که مربوط به چندین سال قبل است؛ یعنی از ده سال هم‏‎ ‎‏بیشتر می باشد؛ و وقتی این وصیت نامه را می نوشت، یک برادر و دو خواهر بودند و‏‎ ‎‏اموالش را بین این سه نفر تقسیم کرد؛ تعجب این جا است که آن مرحوم، اموال یکی از‏‎ ‎‏خواهرانمان را که قطعه ای زمین بوده فروخته است و الآن نزدیک به چهار سال از‏‎ ‎‏فوت آن مرحوم می گذرد، ولی هنوز اموالش رسیدگی نشده؛ البته ما با چند روحانی‏‎ ‎‏تماس گرفته ایم و حتی جلسه ای در منزل تشکیل دادیم، ولی هیچ نتیجه ای حاصل‏‎ ‎‏نشده.

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، وصیت مزبور اگر به تقسیم ترکه برگردد، اعتباری ندارد و باید‏‎ ‎‏طبق موازین شرعی بین ورثه تقسیم شود؛ و اگر نسبت به مقداری یا تمام‏‎ ‎‏مال وصیت نموده که به کسی داده شود، به مقدار ثلث نافذ است و مابقی‏‎ ‎‏بین ورثه تقسیم می شود.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.