جمعه، 14 خرداد 1400

حکم روزه یوم الشک

پرسش :

گرفتن روزه در روزی که معلوم نیست آخر شعبان است یا اول ماه رمضان، واجب است یا خیر، آیا می توان به نیت ماه رمضان روزه گرفت؟

پاسخ :
روزی که معلوم نیست آخر شعبان است یا اول ماه رمضان (که به آن یوم الشّک1 گفته می شود) روزه‌اش واجب نیست و اگر کسی بخواهد در آن روز روزه بگیرد، نمی‌تواند نیت روزة رمضان کند، بلکه می‌تواند روزة مستحبی آخر شعبان یا روزة قضا و مانند آن را قصد کند و اگر بعداً معلوم شود که رمضان بوده، به عنوان روزة رمضان حساب می‌شود و قضای آن روز لازم نیست و اگر در بین روز بفهمد که ماه رمضان است، باید از همان لحظه، نیت روزة رمضان کند.

پی‌نوشت:
1. هرگاه در غروب روز بیست‌ونهم ماه قمری، هلال ماه، به علت ابری بودن هوا یا علت دیگری دیده نشود، یا در مورد رؤیت ماه اختلاف شود، آن روز، یوم الشک نامیده می‌شود. پس اگر شک بین روز آخر ماه شعبان و اول ماه رمضان باشد، روز آخر شعبان حساب شده و روزة آن به نیت روزة مستحبی یا قضا جایز است ولی به نیّت روزة ماه رمضان، حرام میباشد و اگر شک بین آخر ماه رمضان و روز اول شوال باشد، روز آخر ماه رمضان حساب شده و روزه واجب است.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری (دام ظله)