چهارشنبه، 24 شهريور 1400

املاک و موازین شرعی / خمس: سوال نوزده

پرسش :

اگر کسی به صورت اقساطی یک واحد آپارتمانی را خریده و یا برای خرید منزل، وام دریافت کرده باشد، آیا برای محاسبه خمس باید کل بدهی خود را از سرمایه کم کند، یا بدهی اقساطی که زمان پرداخت آن فرا رسیده است و یا بدهی سال جاری را لحاظ کند؟[۱]

پاسخ :
بدهی اعم از اینکه بر اثر قرض گرفتن باشد و یا بر اثر خرید نسیه یا وام، اگر به خاطر تأمین مخارج سالانه زندگی همان سال درآمد باشد؛ اگر بخواهد پرداخت نماید، از درآمد سال کسر می شود؛ ولی اگر برای بدهی های سالهای قبل باشد هرچند مصرف درآمد سالانه برای پرداخت آن جایز است ولی اگر تا پایان سال پرداخت نشود، از درآمد سالانه استثنا نمی شود.

پی نوشت:
[۱]. چنانچه کسی منزل مسکونی را برای سکونت خود و خانواده بخرد، خمس ندارد، ولی اگر این خانه سرمایه بوده و برای سکونت، مورد نیاز نباشد، خمس دارد. ضمناً قبل از پایان سال خمسی می توان هر مقدار از دیون، اقساط و بدهی ها (چه بدهی های آن سال و چه سالهای گذشته) را از درآمد سال، کم و پرداخت کرد؛ ولی چنانچه بدهی یادشده (به هر دلیل) پرداخت نشود و یا به صورت اقساطی باشد که موعد پرداخت آن در آینده است، از در آمد سال کم نمی شود.

​​​​​​​منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری (دام ظله)