سه‌شنبه، 30 شهريور 1400

سیمای سوره طور

پرسش :

ویژگی ها، اهداف و محتوای سوره طور چیست؟

پاسخ :
نام: تنها نام این سوره «طُور» است که نام کوهی در صحرای سینا است. و سبب نامگذاری آن آیه اول این سوره است که خدا به کوه طور قسم خورده است. این کوه محل مناجات موسی علیه السلام با خدای متعال بوده است.

شمارگان: دارای 49 آیه و 312 کلمه و 1500 حرف است.

نزول: سوره طور که در مکه بر پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله نازل شد، هفتاد و پنجمین سوره قرآن است. و بعد از سوره فصلّت و قبل سوره مُلک فرود آمده است. اما در چینش کنونی قرآن پنجاه و دومین سوره بشمار می آید.

فضایل: در مورد فضیلت قرائت این سوره از امام محمدباقر علیه السلام حکایت شده که: «هر کس سوره طور را تلاوت کند، خدا خیر دنیا و آخرت را برای او جمع می کند.»(1)

تذکر: روشن است که خواندن سوره طور و تدبّر در آیات آن و پذیرش محتوا و عمل بدان سبب می شود که خیرات دنیا و آخرت برای انسان جمع شود.

اهداف: مهمترین هدف های این سوره عبارتند از:
1. یادآوری توحید.
2. یادآوری رستاخیز.
3. طرح رسالت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله.

مطالب: مهمترین مطالبی که در این سوره مطرح شده عبارتند از:
الف) عقاید:
1. بیان دلایل روشن توحید. (آیات 35-43)
2. بیان نشانه های قیامت و کیفر کافران. (آیات 1-16)
3. بیان نبوّت پیامبر و طرح اتهامات دشمنان با ایشان. (آیات 29-34)

ب) اخلاق:
دستوراتی در زمینه صبر و استقامت و تسبیح و حمد. (آیات 48-49)

ج) مطالب فرعی:
1. بیان نعمت های بهشتی در رستاخیز برای پارسایان. (آیات 17-28)
2. بیان برخی مشخصات روز قیامت. (آیات 44-47)
3. حمایت الهی از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله. (آیات 48-49)
4. نقد تفکّرات الحادی مشرکان. (آیات 29-34)
5. فرزندان انسان های با ایمان در قیامت به آنان ملحق می شوند. (آیه 21)
6. مبارزه طلبی قرآن به آوردن مثل آن. (آیه 34)

پی‌نوشت‌:
(1) مجمع البیان و برهان، ذیل ابتدای سوره طور.

منبع: سیمای سوره های قرآن (برگرفته از تفسیر قرآن مهر)، محمدعلی رضایی اصفهانی، انتشارات پژوهش های تفسیر و علوم قرآن، قم، 1389 ش.