سه‌شنبه، 30 شهريور 1400

سیمای سوره نوح

پرسش :

ویژگی ها، اهداف و محتوای سوره نوح چیست؟

پاسخ :
نام: تنها نام این سوره «نُوح علیه السلام» است. که از آیه اول این سوره الهام گرفته شده است.

شمارگان: دارای 28 آیه و 224 کلمه و 929 حرف است.

نزول: سوره نوح علیه السلام در مکه بعد از سوره نحل و قبل از سوره ابراهیم علیه السلام بر پیامبر صلی الله علیه و آله نازل شده است. این سوره هفتادمین سوره قرآن است که نازل شده، اما در چینش کنونی قرآن هفتاد و یکمین سوره بشمار می آید.

فضایل: از پیامبر صلی الله علیه و آله حکایت شده که «هر کس سوره نوح را بخواند از مومنانی خواهد بود که شعاع دعوت نوح پیامبر، او را فرا می گیرد.»(1)

البته این امتیاز برای کسانی است که سوره نوح را بخوانند و از آموزه های آن بهره عملی ببرند.

اهداف: کل سوره نوح بیان داستان نوح علیه السلام و برخوردها و مباحثات او با کافران است، و هدف بیان نشانه های خدا و عذاب الهی اهل باطل و هشدار به مشرکان مکه و تسلّی به پیامبر صلی الله علیه و آله و مؤمنان است.

مطالب: مهمترین مطالبی که در این سوره به چشم می خورند عبارتند از:
الف) عقاید:
1. دعوت به پرستش خدا. (آیه 3)
2. بیان نشانه های خدا در جهان آفرینش. (آیات 15-20)
3. یادی از عذاب دنیوی قوم نوح علیه السلام و عذاب اخروی آنها. (آیه 25)

ب) اخلاق:
1. دعوت به تقوا. (آیه 3)
2. بیان رفتار تکبّرآمیز مشرکان در مقابل پیامبران. (آیه 8)

ج) داستان:
گزارشی مفصل از داستان نوح علیه السلام و هشدارها و مباحثات او با قومش و سپس نفرین او نسبت به کافران. (آیات 1-28) و در ضمن این داستان گزارشی جالب از نام بت های مشرکان و اصرار آنان بر بت پرستی آمده است. (آیه 23)

پی‌نوشت‌:
(1) مجمع البیان، ذیل آغاز سوره نوح.

منبع: سیمای سوره های قرآن (برگرفته از تفسیر قرآن مهر)، محمدعلی رضایی اصفهانی، انتشارات پژوهش های تفسیر و علوم قرآن، قم، 1389 ش.