سه‌شنبه، 30 شهريور 1400

سیمای سوره قیامت

پرسش :

ویژگی ها، اهداف و محتوای سوره قیامت چیست؟

پاسخ :
نام ها: نام های این سوره عبارتند از: «قیامَت» و «لا اقسِمُ».

این نام ها از آیه اول این سوره الهام گرفته شده که خدا به روز قیامت قسم یاد کرده است.

شمارگان: دارای 40 آیه و 199 کلمه و 652 حرف است.

نزول: سوره قیامت که در مکه بر پیامبر صلی الله علیه و آله نازل شد، بعد از سوره قارعه و قبل از سوره هُمَزه فرود آمده، و سی امین سوره ای است که بر پیامبر صلی الله علیه و آله نازل شده است اما در چینش کنونی قرآن هفتاد و پنجمین سوره بشمار می آید.

فضایل: از پیامبر صلی الله علیه و آله حکایت شده که فرمودند: «هر کس سوره قیامت را بخواند من و جبرئیل در رستاخیز گواهی می دهیم که او به قیامت ایمان داشته و چهره اش از سایر مردم درخشنده تر است.»(1)

البته این امتیاز مخصوص کسانی است که این سوره را بخوانند و محتوای آن را باور داشته باشند.

اهداف: مهمترین محوری که سوره قیامت در پی آن است مسأله رستاخیز و حوادث هولناک آن است.

مطالب: مهمترین مطالبی که در این سوره به چشم می خورند عبارتند از:
الف) عقاید:
1. بیان حوادث عجیب و هولناکی که در آستانه قیامت اتفاق می افتد و جهان کنونی را پایان می دهد. (آیات 1-13)
2. احوال نیکوکاران و بدکاران در قیامت. (آیات 22-30)
3. یادآوری قدرت خدا بر زنده کردن مردگان. (آیات 4 و 40)

ب) مطالب فرعی:
1. بیان اینکه انسان به نفس خود کاملاً آگاه است. (آیات 14-15)
2. مطالبی پیرامون قرآن و جمع آوری و بیان آن توسط خدا. (آیات 16-19)
3. مطالبی پیرامون خلقت انسان و مراحل آن. (آیات 37-39)

پی‌نوشت‌:
(1) مجمع البیان، ذیل آغاز سوره قیامت.

منبع: سیمای سوره های قرآن (برگرفته از تفسیر قرآن مهر)، محمدعلی رضایی اصفهانی، انتشارات پژوهش های تفسیر و علوم قرآن، قم، 1389 ش.