سه‌شنبه، 30 شهريور 1400

سیمای سوره طارق

پرسش :

ویژگی ها، اهداف و محتوای سوره طارق چیست؟

پاسخ :
نام: تنها نام این سوره عبارت است از: «طارق» به معنای کوبنده شب (که ستاره ای درخشان است)، این نام از آیه اول این سوره گرفته شده است.

شمارگان: دارای 17 آیه و 61 کلمه و 245 حرف است.

نزول: سوره طارق در مکه بر پیامبر صلی الله علیه و آله فرود آمد. این سوره بعد از سوره بلد و قبل از سوره قمر سی و پنجمین سوره ای است که نازل شده است، اما در چینش کنونی قرآن، هشتاد و ششمین سوره بشمار می آید.

فضایل: در حدیثی از پیامبر صلی الله علیه و آله حکایت شده که: «هرکس این سوره را بخواند خدا به تعداد هر ستاره ای که در آسمان وجود دارد، ده حَسنَه (و ثواب) و به او می دهد.»(1)

البته روشن است که این ثواب ها برای کسی است که این سوره را بخواند و در راستای محتوای آن حرکت و عمل کند.

اهداف: هدف اساسی این سوره اثبات امکان معاد است.

مطالب: مهمترین مطالب این سوره عبارتند از:
1. سوگندهای متعدد به آسمان، ستارگان و زمین. (آیات 1 - 3 و 11 و 12)
2. اشاره ای به محافظت و نگهداری انسان ها. (آیه 4)
3. اشاره ای به منشأ آفرینش انسان ها. (آیات 6 و 7)
4. اشاره ای به ویژگی ها و صفات رستاخیز. (آیه 9)
5. اشاره ای به حقانیت قرآن. (آیات 13 و 14)
6. اشاره ای به حیله گری کافران و نقشه کشی و مهلت دادن خدا به آنان. (آیات 15-17)

پی‌نوشت‌:
(1) مجمع البیان، ذیل سوره.

منبع: سیمای سوره های قرآن (برگرفته از تفسیر قرآن مهر)، محمدعلی رضایی اصفهانی، انتشارات پژوهش های تفسیر و علوم قرآن، قم، 1389 ش.