سه‌شنبه، 30 شهريور 1400

سیمای سوره ناس

پرسش :

ویژگی ها، اهداف و محتوای سوره ناس چیست؟

پاسخ :
نام: تنها نام این سوره «ناس» به معنای مردم است که از آیه اول این سوره گرفته شده است و واژه ناس سه مرتبه در این سوره تکرار شده است.

شمارگان: دارای 6 آیه و 20 کلمه و 79 حرف است.

نزول: سوره ناس در مکه بر پیامبر صلی الله علیه و آله فرود آمد. این سوره پس از سوره فلق و قبل از سوره اخلاص به عنوان بیستمین سوره قرآن نازل شده است ولی در چینش کنونی قرآن صد و چهاردهمین سوره بشمار می آید.

فضایل: در حدیثی از امام باقر علیه السلام حکایت شده که:
«هر کس سوره فلق و ناس و اخلاص را در رکعت آخر نماز شب بخواند به او بشارت داده می شود که خدا نماز تو را قبول کرده است.»(1)

البته روشن است که این آثار برای کسانی است که این سوره ها را بخوانند و در آنها تفکر کنند و در راستای محتوای آنها حرکت نمایند.

اهداف: هدف اصلی سوره آموزش پناهندگی به خدا از شر شیطان صفتان است.

مطالب: مهمترین مطالب این سوره عبارتند از:
1. اشاره به سه صفت ربوبیت، حاکمیت و معبود بودن خدا. (آیات 1-3)
2. هشدار در مورد وسوسه گری شیطان ها. (آیات 4-6)
3. اشاره به اینکه شیطان صفت ها ممکن است از جنس جن یا انسان باشند. (آیه 6)

پی‌نوشت‌:
(1) نورالثقلین، ج 5، ص 716 و مجمع البیان، ج 10، ص 569.

منبع: سیمای سوره های قرآن (برگرفته از تفسیر قرآن مهر)، محمدعلی رضایی اصفهانی، انتشارات پژوهش های تفسیر و علوم قرآن، قم، 1389 ش.