چهارشنبه، 31 شهريور 1400

معنای واژه أَلَّفَ در قرآن کریم

پرسش :

منظور از واژه «أَلَّفَ» در قرآن کریم چیست؟

پاسخ :
«اَلَّفَ» از مادّه «اِلْف» (بر وزن جِلف) به معنى اجتماع توأم با انسجام و التیام است. و تألیف قلوب به معنى ایجاد الفت و ارتباط و پیوند در میان دل‌ ها است. تألیف کتاب را نیز از این جهت اینگونه نامیده‌ اند که در میان الفاظ و معانى و مباحث نوعى الفت و انسجام ایجاد مى‌ شود. و عدد هزار را از این جهت «اَلْف» مى‌ گویند که به اعتقاد عرب تمام اعداد در آن جمع است؛ زیرا عدد از واحد و عشرات (ده‌ ها) و مئات (صدها) و آلاف (هزاران) تشکیل مى ‌شد و بعد از آن عدد دیگرى نبوده بلکه همان اعداد ده هزار و صد هزار و... تکرار مى‌ شد.(1)

پی نوشت:
(1). مجمع البحرین، طریحی، فخرالدین، انتشارات کتابفروشی مرتضوی، تهران، 1375هـ ش، چاپ سوم، ج 5، ص 26؛ المفردات فی غریب القرآن، راغب اصفهانی، حسین بن محمد، انتشارات دارالعلم الدار الشامیه، بیروت، 1412هـ ق، چاپ اول، ج 1، ص 81.

منبع: پیام قرآن، مکارم شیرازی، ناصر، انتشارات دارالکتب الاسلامیه، تهران، 1386 هـ ش، چاپ نهم، ج 2، ص 446.