چهارشنبه، 31 شهريور 1400

مفهوم واژه «امشاج» در قرآن کریم

پرسش :

مفهوم واژه «امشاج» در قرآن کریم چیست؟

پاسخ :
«أَمْشاجْ» جمع «مَشْج» (بر وزن نسج) به معنى شىء مخلوط است و بعضى آن را جمع «مشیج» دانسته ‌اند، اما از آنجا که به هنگام انعقاد نطفه انسان، آب مرد و زن با یکدیگر ترکیب مى ‌شود؛ این واژه بر آن اطلاق شده است. در «لسان العرب» آمده است که این مادّه در اصل به معنى دو رنگ مختلف است که به هم آمیخته شود. (سپس به اشیاء مختلفى که به هم آمیخته مى ‌شود اطلاق شده است).

آفرینش انسان از «امشاج» مى‌ تواند اشاره به مواد مختلفى باشد که نطفه از آن ترکیب شده؛ و یا اشاره به استعدادهاى گوناگونى دارد که از طریق عامل وراثت و غیر آن در نطفه جمع مى ‌شود، و یا اشاره به همه این ها است.

منبع: پیام قرآن، مکارم شیرازی، ناصر، انتشارات دارالکتب الاسلامیه، تهران، 1386 ش، چاپ نهم، ج 2، ص 63.