چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

شرايط توبه و مراحلش چيست؟

پاسخ :
بعضي از شرايط توبه واجب و اساسي است؛ بعضي مستحب. شرايط اساسي ‏توبه چند چيز است‎:‎
‎١‎‏ ـ انسان جدّاً از گذشته پشيمان شود‏
‎٢‎‏ ـ تصميم جدّي بگيرد در آينده اين كار را نكند‏
‎٣‎‏ ـ بعد از پشيماني نسبت به گذشته و تصميم نسبت به آينده با اخلاص به ‏پيشگاه ذات اقدس اله عرض كند و بگويد: خدايا آمدم‎.‎
چرا دست يازم چرا پاي كوبم
‎ ‎مرا خواجه بي‌دست و پا مي‌پسندد
نه رو به قبله بودن لازم است، نه آب توبه خوردن و نه طهارت ظاهري مثل وضو و ‏غسل، فقط بگويد خدايا آمدم. اين اساس توبه است و بقيه تشريفات و مستحبات است ‏مثل رو به قبله بودن، غسل توبه نمودن، ذكر خاص گفتن. به هر حال خود توبه در حكم ‏آب است و انسان را شستشو مي‌دهد، اين‌طور نيست كه توبه دشوار باشد.‏