چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

فرزندان مردان ظالم ذليل و فرزندان افراد ربا خوار فقير و مسكين مى‌شوند. ‏آيا اينكه فرزند شخص ظالم كه نقشى در ظلم نداشته نكبتش را متحمل گردد ‏و رباخوار عيش و عشرت كند و فرزندش فقر آن را متحمل گردد جبر ‏نيست؟

پاسخ :
گرچه فرزندان افراد ظالم در معرض ذلت‌اند لكن اين مطلب در حدّ اقتضا، است نه عليّت تامّ، لذا فرزندان ‏ظالمان مى‌توانند در اثر انتخاب راه صحيح از هر گزند مصون بمانند، چه اينكه گاهى برخى از فرزندان افراد ‏عادل و وارسته از آسيب ذلت محفوظ نيستند، غرض آنكه انتخاب راه صحيح براى همگان ممكن مى‌باشد، ‏البته فرزندان افراد متعدى و طاغى در اثر غذاهاى حرام و محيط خانواده تبهكار غالباً به بدكردارى انس ‏مى‌گيرند.‏

آیةالله جوادى آملى 7 / 3 / 1374‏