چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

آيا منصوبين رهبر در مراكز مختلف، همانند خود رهبر داراي ولايت هستند؟‎ ‎

پاسخ :
در حكومت اسلامي، هرگز منصوب از سوي رهبر، مانند ناصب يعني خود رهبر، ولايت ندارد. والي ‏مسلمين، گاهي شخص را به عنوان نائب و زماني به عنوان وكيل خود تعيين مي‌كند كه در اين موارد، هرگز ‏سخن از ولايت آن شخص مطرح نيست؛ زيرا او نائب يا وكيل است نه وليّ؛ و گاهي براي شخصي، سِمَت ‏ولايت جعل مي‌كند مانند توليت مراكز مهم و حسّاس وقف و وصيّت، كه در اين صورت، آن منصوب مزبور، در ‏محدوده كار خود (نه بيرون از آن) و به اندازه شعاع ولايت مجعول (نه بيش از آن) توان اِعمال ولايت دارد.‏‎ ‎در اصل يكصد و دهم قانون اساسي آمده است: «رهبر مي‌تواند بعضي از وظايف و اختيارات خود را به شخص ‏ديگري تفويض كند». وليّ فقيه، اگر كساني را به نمايندگي از خود نصب مي‌كند، بر اساس آيين‌نامه و نظم و ‏مقررات خاصي تعيين مي‌كنند و اين منصوبان، همانند ديگر كارگزارانند كه هر كس محدوده قانوني خاص دارد؛ ‏نه اينكه مثل خود رهبر ولايت داشته باشند.‏‎ ‎‏‏‏

‏مأخذ: ( آیةالله جوادی آملی ، ولايت فقيه، ص 401)‏