چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

آيا برهان اثبات وجود خداى سبحان مبتنى بر ابطال دور و تسلسل است؟

پاسخ :
چون موجودِ محدودْ عين ربط و فقر است، براى اثبات مبدأ هستى نيازى به ابطال دور و تسلسل نيست. ‏زيرا تحقق رابط بدون مستقلّ كه قيّم اوست، فرض صحيح ندارد؛ يعنى بر اساس امكانِ فقرى، اوّل موجودِ ‏مستقل و نامحدود، يعنى خداى سبحان ثابت مى‌شود. آن‌گاه بطلان دور و تسلسل معلوم مى‌گردد، به طورى ‏كه علم به وجود واجب، علت علم به امتناع دور و تسلسل خواهد بود.‏