چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

شبهه : هزار سال رياست پاپ‌ها ، ‏يادگارى جز تاريكى و اختناق بر جا نگذاشت. در زمان خلفاى اموى، عباسى و عثمانى هم عملاً دين از دولت فرمان مى‌گرفت و ديديم كه چه بدعت‌ها و انحراف‌ها در دين خدا وارد ساختند.

پاسخ :
بحث كنونى در ماهيت و حقيقت اصل دين است نه در دين جناب پاپ و يا دين المعتز بالله يا ‏المتوكل على الله يا المعتصم بالله و دين هارون و مأمون و يا دين معاوية بن ابى‌سفيان و عمرو عاص و امثال ‏آنان. كه مصداق بارز: «إن هى إلاّ اسماء سمّيتموها»(1) بوده‌اند.‏
اما آن‌چه در شبهه مطرح شده است جوابش همان است كه حضرت اميرمؤمنان (عليه‌السّلام) به مالك ‏اشتر فرمود: «فان هذا الدين قد كان أسيراً في أيدى الأشرار، يعمل فيه بالهوى و تطلب به ‏الدّنيا»(2). يعنى اين دين در دست افراد شرور اموى و مانند آن اسير بود.‏
با اين‌كه نماز در بين جامعه بود، روزه بود و حج و عمره بود اما همه آنها اسير بودند و من زنجير را از دست ‏و پاى دين الهى باز كردم تا مردم ببينند كه حقيقت دين خدا چيست.‏

‏(1) سورهٔ نجم، آيهٔ 23.‏
‏(2) نهج‌البلاغه، خطبهٔ 53، بند 42.‏

مأخذ: (فصلنامه حكومت اسلامى، شمارهٔ 22، ص 10)‏