چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

سرّ تفكيك مباحث روايي از بحث‌هاي تفسيري در تفسير الميزان و تسنيم چيست؟

پاسخ :
سرّ تفكيك مباحث روايي از بحثهاي تفسيري تفسير تسنیم و تفسير الميزان آن است كه گرچه بررسي روايات مربوط به هر آيه ضروري است و بدون مراجعه به روايات نمي‌توان تنها به مفاد قرآن در بخشهاي علمي، عالم شد و در بخشهاي عملي عمل كرد، چون تقييد مطلقات، تخصيص عمومات و تفصيل كليات آيات قرآن بر عهده معصومين (عليهم‌السلام) است، ولي بررسي روايت بايد بعد از تحليل آيات قرآن باشد، نه در عرض آن؛ به طوري كه به كمك روايت اصل معناي آيه را بفهميم؛ زيرا روايت "موزون" و قرآن كريم "ميزان" سنجش آن است و در تفاسيري كه مراحل مزبور طي نشده و مرزبندي مباحث قرآني و روايي صورت نپذيرفته، ميزان و موزون به هم آميخته شده است و حجيّت روايات در عرض حجيّت قرآن تلقي شده است؛ در حالي كه حجيّت روايات تفسيري در طول قرآن است، نه در عرض آن.

مأخذ: ( تفسیر تسنيم، ج ١، ص ١٦٤)