چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

وجود مقدس امام زمان (عج) را چگونه از نظر فلسفي توجيه كنيم؟ آيا دليل فلسفي بر اثبات وجود آن حضرت وجود دارد؟

پاسخ :
دربارة وجود مبارك حضرت حجّت سلام الله عليه برهان عقلي بر امكان اقامه مي‌شود يعني عقل مي‌گويد به اين‌كه ممكن است يك انسان كاملي ساليان متمادي بماند براي اينكه ما عادت كرديم به اينكه عمرهاي كوتاه را ببينيم اگر كسي در يك شرائطي باشد كه تمام علل و عوامل طبيعي را بداند و آنچه كه براي او سودمند است بداند و همان را فراهم بكند آنچه كه براي او زيانبار است او را بداند و از او بپرهيزد چنين كسي مي‌تواند مدت طولاني بماند البته اين مي‌شود خارق عادت نه خارق عقل و معجزه آن است كه خارق عادت باشد نه خارق عقل، علم به چنين چيزي راه پيدا نكرده است براي اينكه علم به امور عادي راه دارد نه به امور غيرعادي، چيزي كه خلاف عقل نيست و خلاف عادت است كرامت به آن راه دارد و اعجاز به آن راه دارد و چنين چيزي هم ممكن است.

(مصاحبه آیةالله جوادی آملی با روزنامه دي مسلم چاپ پاكستان، 15/11/1375)