چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

معيار فضيلت انسان در اسلام چيست؟

پاسخ :
اگر كسى معيار فضيلت را در مسائل مالى و پست و مقام خلاصه كند بايد در اصل تفكر و ارزيابى خود ‏تجديد نظر كند. آن نظامى كه مسائل را از محور طبيعت و ماده مى‏نگرد كسى را كه داراى ميز بزرگتر، سمت ‏برتر و حقوق و مزاياى بيشترى است افضل مى‏داند، اما اسلام به اين گونه امور بهايى نمى‏دهد و مى‏گويد: ‏عظمت انسان به جان آدم است و چيزى كه جداى از جان آدم است فقط ابزار اجرايى است. بنابراين اگر ‏كسى فقط از مزاياى خارج از جان برخوردار باشد، جان او متكامل نشده است و چيزى كه مايه كمال جان ‏است بايد مزاياى روحى باشد كه غذاى روح است و غذاى روح را معارف و علوم و اخلاق و مزاياى فاضله ‏تشكيل مى‏دهد و در اين جهت بين زن و مرد امتيازى نيست، آنچه مورد تفاوت است، مايه امتياز نيست و آنجا ‏كه مايه امتياز است، باعث تفاوت نيست.‏

‏( آیةالله جوادی آملی ،زن در آئينه جلال و جمال، صفحات 393 ـ 394.)‏