چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

لطفا چند مورد از متون مورد اعتماد ماتريديه را نام ببريد؟

پاسخ :
ابو منصور محمد بن محمد، بنيان گذار مكتب ما تريدي، در حوالي سال 238 ق، در ماتريد به دنيا آمده و در سال 333 ق از دنيا رفت، ماتريد قريه اي از سمرقند در ماوراء النهر مي باشد. براي همين او و پيروانش را ماتريدي مي‌‌خوانند. وي علم دين را از ابونصر عياضي و ابوبكر جورجاني آموخت. از شاگردان ابي سليمان موسي بن سليمان كه وي شاگرد قاضي ابويوسف و محمد بن حسن بود و اين دو از اصحاب و شاگردان ابوحنيفه، مي باشند. ابو منصور هم عصر ابوالحسن اشعري بنيانگذار مكتب اشاعره بود كه در بصره زندگي مي كرد و اصول اين دو با هم مقداري تفاوت دارد ولي هر دو در مقابل معتزله اند و مذهب ماتريديه در ميان حنفيان همان مقبوليت را يافت كه اشاعره در نزد شافعيان دارد زيرا ماتريديه هم در اصول و هم در فروع حنفي مي باشند.[1]
كتابهايي كه دربارة ماتريديه نوشته شده اند را در سه بخش مي توان تقسيم نمود:
الف : كتاب هايي كه توسط ابومنصور محمد بن محمد ماتريدي بنيانگذار ماتريديه نوشته شده اند:
1. التوحيد: بزرگترين منبع براي عقايد ماتريدي كه براي اثبات آراي خود از كتاب و سنت و عقل بهره برده است.
2. تاويلات اهل السنه : يك دوره تفسير قرآن كريم همراه با آراي فقهي ابوحنيفه.
3. المقالات.
4. اوهام المعتزله يا بيان وهم المعتزله.
5. المحيط في الفقه.
6. مآخذ الشرائع.
7. الرد علي القرامطه.
8. الجدل في اصول الفقه.
9. رداوائل الادله للكعبي.
10. رد و عيد الفساق للكعبي.
11. رد الاصول الخمسه لابي محمد الباهلي.
12. رد الكتاب الامامه لبعض الروافض.
13. پند نامه.
14. ردالتهذيب في الجدل.
15. كشف الظنون.
ب: كتاب هاي علماي ما تريديه:
1. اصول الدين، ابوالسير محمد بن عبدالكريم بزودي از امامان ماتريديه، قاهره، 1383 ق.
2. تحقيق الانتصار في اتفاق الاشعري و الماتريديه علي الاختيار، عبدالغني الحنفي.
3. شرح الفقه الاكبر للماتريدي، ابي الليث بخاري از شاگردان ابو منصور محمد بن محمد ما تريدي.
4. شرح العقائد النسفيه، سعد الدين مسعود تفتازاني، متوفي قرن هشتم.
5. العقائد النسفيه، نجم الدين ابوحفص عمر نسفي (461-537 ق).
6. تبصرة الادلة، ميمون بن محمد نسفي.
7. بحرالكلام، ميمون بن محمد نسفي.
8. اشارات المرام من عبارات الامام، كمال الدين احمد بياضي از متكلمان ماتريديه، قرن 11، تحقيق: يوسف عبد الرزاق، 1368 ق، معتبرترين كتاب در كلام ماتريديه.
9. شرح فقه اكبر ابوحنيفه، علي بن سلطان محمد هروي معروف به ملا علي قاري، دهلي، مجتبائي دهلوي، اول، 1307، از مصادر كلام ماتريديه.
10. النبراس في عقائد المنجيه في الاخرة، كمال الدين محمد مشهور به ابن همام، شرح: محمد محيي الدين عبدالحميد، قاهره،
11. تعليقه اي بر الجامع الصغير الشيباني، ابوالسير محمد بزودي.
12. الواقعات، ابوالسير محمد بزودي.
13. المبسوط، ابوالسير محمد بزودي.
14. حاشيه كستكي بر شرح العقائد النسفيه، مصلح الدين قسطلاني.
15. حاشية علي شرح التفتازاني علي العقائد النسفيه، احمد بن موسي حنفي.
16. طلبة الطلبة في اصطلاحات الفقيه، ابوحفص عمر بن محمد نسفي (نويسنده العقائد النسفيه).
ج: كتاب هايي كه علماي ماتريديه، موارد اختلاف خود با اشاعره را به طور مستقل نوشته اند:
1. الروضة البهيه، فيما بين الاشعريه و الماتريديه، ابي عذبه، هند، حيدر آباد، 1332.
2. خلافيات الحكما مع المتكلمين، عبدالله بن عثمان.
3. خلافيات الاشاعره مع الماتريديه، عبدالله بن عثمان.
4. نظم الفرائد و جمع الفوائد، عبدالرحيم معروف به شيخ زاده، قاهره، 1317.
5. قصيدة في الخلاف بين الاشعريه و الماتريديه.

[1] . حلبي، محمد، نخبة‌ اللالي، اسلامبول، مكتبة‌ الحقيقه، 1407 ق ص 37، و مرعشي، شرح احقاق الحق، ازهاق الباطل، مكتبه مرعشي و مشكور، قم، ج 1، ص 693، محمد جواد، سير كلام در فرق اسلام، شرق، اول، 1376ش، تهران، ص 47.

( اندیشه قم )