چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

در صورت وجود منابعي در مورد زندگاني و سيره و دستورات امام چهارم الي يازدهم به اين جانب معرفي نماييد؟

پاسخ :
درباره زندگي ائمه ـ عليهم السّلام ـ کتاب هاي زيادي نوشته شده است که برخي از آنها عربي بوده و ترجمه شده است ولي برخي به صورت تحقيق و پژوهشي است که به تحليل زندگي ائمه ـ عليهم السّلام ـ پرداخته اندکه به چند مورد اشاره مي شود:
منابع دست اول و عربي
1. بصائر الدرجات که ترجمه شده، از کتب بسيار قديمي است و درباره جنبه هاي مختلف زندگي ائمه ـ عليهم السّلام ـ مطالب مفيدي دارد و از جمله کتاب هاي معتبر و منابع دست اول به حساب مي آيد.
2. ارشاد شيخ مفيد که يکي از منابع معتبر بوده که به طور خلاصه به شرح زندگي ائمه ـ عليهم السّلام ـ از جمله امام چهارم تا امام يازدهم پرداخته، اين کتاب بسيار خوب و مفيد است که با ترجمه فارسي به چاپ رسيده، در جلد دوم شما مي توانيد به شرح حال امامان مورد نظر مراجعه کنيد.
3. مناقب ابن شهر آشوب از جمله منابع مطالعاتي است که مي توانيد استفاده کنيد.
4. برخي از جلدهاي بحارالانوار مجلسي، مثلاً از جلد 46 تا 52 اطلاعات کاملي درباره زندگي ائمه ـ عليهم السّلام ـ به ما مي دهد به اين کتاب بسيار غني که مرحوم علامه مجلسي آنرا جمع آوري نموده است مراجعه کنيد.
5. منابع تاريخي عمومي مثل تاريخ يعقوبي نيز مطالب قابل استفاده اي درباره زندگي ائمه ـ عليهم السّلام ـ دارند که مي توانيد مراجعه کنيد.
6. کشف الغمة في معرفة الائمه ـ عليهم السّلام ـ کتاب مناسب و معتبري است که علي بن الحسين إربلي آنرا تاليف نموده است.
7. انساب الاشراف، تأليف احمد بن يحيي بن جابر بلاذري از جمله منابعي است که درباره ائمه ـ عليهم السّلام ـ نيز مطالب مفيد و قابل اعتماد آورده است.
8. از جمله منابعي که درباره زندگي ائمه ـ عليهم السّلام ـ مطالب معتبر و مفيدي دارد کتب اربعه شيعه مي باشد که بدين قرارند:
1. اصول کافي تاليف محمد بن يعقوب کليني.
2. استبصار از شيخ طوسي ـ رحمة الله عليه ـ .
3. من لايحضره الفقيه از شيخ صدوق ـ رحمة الله عليه ـ .
3. تهذيب الاحکام از شيخ طوسي ـ رحمة الله عليه ـ .
9. اعيان الشيعه، تاليف سيد محسن اميني که در مجلدات اول و دوم به زندگي ائمه ـ عليهم السّلام ـ پرداخته است.
10. محجة البيضاء، تاليف فيض کاشاني که مطالب بسيار خوبي درباره زندگي ائمه ـ عليهم السّلام ـ جمع آوري نموده است.
درباره زندگي ائمه ـ عليهم السّلام ـ برخي از کتاب هاي مطالعاتي نيز نوشته شده که فراوان است و چند مورد معرفي مي شود:
منابع مطالعاتي:
1. کتاب سيري در سيره ائمه ـ عليهم السّلام ـ شهيد مطهري.
2. کتاب زندگي امام علي بن الحسين ـ عليه السّلام ـ از دکتر سيد جعفر شهيدي.
3. کتاب منتهي الامال از شيخ عباس قمي که زندگاني چهارده معصوم ـ عليهم السّلام ـ را بررسي نموده و اطلاعات جامعي در مورد ائمه ـ عليهم السّلام ـ جمع آوري نموده است
4. زندگي چهارده معصوم ـ عليهم السّلام ـ تاليف عماد زاده اصفهاني نيز مانند کتاب شيخ عباس قمي است.
5. تأليفي از زندگي امام سجاد ـ عليه السّلام ـ تاليف باقر شريف قرشي ترجمه محمد رضا عطائي.
6. سيره چهارده معصوم ـ عليهم السّلام ـ از محمد اشتهاردي.
7. کتاب هاي آقاي فضل الله کمپاني که درباره ائمه ـ عليهم السّلام ـ نوشته شده است.
8. کتاب آقاي رسول جعفريان، حيات فکري، سياسي ائمه ـ عليهم السّلام ـ
9. کتاب آقاي سيد کاظم ارفع که درباره سيره عملي ائمه ـ عليهم السّلام ـ نوشته شده است.
10. حيات امام عسکري ـ عليه السّلام ـ ، تاليف شيخ جواد طوسي.
11. موسوعة الامام جواد ـ عليه السّلام ـ که توسط يکي از موسسات تحقيقي جمع آوري شده است.
12. درباره زندگي ائمه ـ عليهم السّلام ـ موسسه در راه حقِ قم کتاب خوبي جمع آوري نموده است.
13. سيره پيشوايان آقاي مهدي پيشوايي.
14. چهار رساله، مکان نشر: تهران، ناشر بنياد علمي و اسلامي مدرسة الشهدا، تاريخ نشر: 61 ش (سيره امام سجاد ـ عليه السّلام ـ )
15. علي بن الحسين ـ عليه السّلام ـ ، سيد جعفر شهيدي (سيره امام سجاد)، مکان نشر: تهران، ناشر دفتر نشر فرهنگ اسلامي، تاريخ نشر 61 ش.
16. زندگي امام صادق ـ عليه السّلام ـ ، تاليف عماد زاده اصفهاني در 3 جلد.
17. امام باقر ـ عليه السّلام ـ جلوه امامت در افق دانش، ترابي، احمد، آستان قدس رضوي، مشهد 73 ش.
18. اخلاق از ديدگاه قرآن و سنت، گروهي از نويسندگان، واحد فرهنگي بنياد شهيد، تهران 1360 ش، (سيره امام صادق ـ عليه السّلام ـ )
19. ارزشهاي اخلاقي در فقه امام صادق ـ عليه السّلام ـ ، مغنيه جواد، محمدي، تهران 1368، (سيره امام صادق ـ عليه السّلام ـ )
20. امام موسي بن جعفر ـ عليه السّلام ـ پيشواي آزاده، پيشوايي مهدي، توحيد، قم، 1360 ش(سيره امام کاظم ـ عليه السّلام ـ )
21. برگزيدگان خدا از خاندان محمد بن عبدالله ـ صلّي الله عليه و آله ـ ، مجذوب صفا، سيد عباس، تهران، ‌1364ش (سيره امام کاظم ـ عليه السّلام ـ )
22. احوال ثامن الحجج ـ عليه السّلام ـ ، خاتمي، سيد عباس، دبيرستان موسي بن جعفر ـ عليه السّلام ـ ، تهران، 1372 ش(سيره امام رضا ـ عليه السّلام ـ )
23. انوار المواهب، نهاوندي، علي اکبر، کتابفروشي محمودي، مشهد، 1334 ش(سيرة امام رضا ـ عليه السّلام ـ )
24. امام جواد ـ عليه السّلام ـ شريفي، محمود، سازمان تبليغات اسلامي، تهران 68 ش (سيره امام جواد ـ عليه السّلام ـ )
25. انوار المواهب، نهاوندي، علي اکبر، کتابفروشي محمودي، مشهد، 1334 ش(سيرة امام جواد ـ عليه السّلام ـ )
26. ينابيع الموده، تاليف قندوزي.