چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

آیا عدول از مرجع تقلید زنده به مرجع مساوی با او، جایز است؟

پاسخ :
به طور مثال آیا در نماز و روزه دانشجوی مسافر، می توان به مرجع دیگری که مساوی با مجتهد اول است، رجوع کرد؟
امام و فاضل: آری، رجوع به مساوی جایز است.
تبریزی: در خصوص مسائلی که یاد گرفته ، رجوع به دیگری جایز نیست.
صافی: در خصوص مسائلی که یادگرفته ، بنابر احتیاط واجب رجوع به مساوی جایز نیست.
خامنه ای: بنابر احتیاط واجب، رجوع به مساوی جایز نیست.
مکارم و نوری: در خصوص مسائلی که تقلید (عمل) کرده، رجوع به مساوی جایز نیست.
بهجت و سیستانی: اگر در علم و روع مساوی باشند، رجوع به مساوی در مسائل غیر مرتبط به هم جایز است؛ برای مثال نمی تواند در مسائل احکام روزه ی مسافر باقی بماند و در احکام نماز رجوع کند.
وحید: باید به فتوایی عمل کند که مطابق احتیاط است و اگر احتیاط ممکن نبود و یا مشقت داشت، می تواند به فتوای دیگری عمل کند.