چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

آیا گرفتن خسارت دیر کرد وام و بدهی توسط بانک ها، جنبه ی شرعی دارد؟

پاسخ :
همه ی مراجع (به جز فاضل، صافی و مکارم): خیر، گرفتن خسارت تأخیر پرداخت، جایز نیست.
مکارم: جریمه دیر کرد اگر به معنای سود اجباری باشد، جایز نیست؛ ولی اگر جنبه ی تعزیر از سوی حکومت داشته و به صورت عادلانه باشد و یا در ضمن عقد لازم جداگانه ای شرط شده باشد، جایز است.
صافی: خیر، گرفتن خسارت تأخیر پرداخت، جایز نیست؛ مگر این که در ضمن عقد لازم شرط شود و برای مهلت و تأخیر در مطالبه نباشد.
فاضل: خیر، گرفتن خسارت تأخیر پرداخت، جایز نیست؛ مگر با سه شرط:
1- در ضمن عقد لازم شرط شود، 2- طرف مقابل بتواند آن را بپردازد، 3- مقدار آن نیز معلوم باشد.