چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

در باره زندگي و شخصيت آية اللّه قطب‏الدين راوندى قدس سره الشريف توضيح دهيد؟

پاسخ :
قطب‏الدين راوندى قدس سره الشريف
در صحن بزرگ حرم مطهر حضرت معصومه سلام اللّه عليها مقابل حوض بزرگ به سمت قبله فقط يك قبر به چشم مى‏خورد كه حدود يك متر از كف صحن بلندتر مى‏باشد، با توجه به اينكه در زمان سابق تمام اطراف مضجع منوّر حضرت معصومه قبرستان بوده و جهت توسعه حرم و ساختن صحن چاره‏اى جز مسطح نمودن آن نبوده به هنگام عمليات صحن سازى ناگاه چشم مردم به پيكرى پاك و نورانى مى‏افتد كه بعد از گذشت هشت قرن هنوز سالم و با طراوت باقى مانده و آن پيكر عالم ربّانى قطب الدين راوندى است، او از علماى قرن ششم هجرى قمرى است كه در تاريخ 573 ق وفات يافته، و از شاگردان برجسته امين الدين طبرسى صاحب تفسير ارزشمند مجمع البيان است و به يك واسطه از شيخ طوسى روايات را نقل مى‏كند و در واقع استادان او شاگردان شيخ طوسى بوده‏اند مردان خدا الگوهاى روشنى هستند كه به رغم مشكلات و كمبودهاى عصر خويش همه تلاش و همتشان خدمت به اسلام عزيز و احياى مجد و عظمت آن بوده است، آنان با عشق به قرآن مجيد و اهل بيت‏عليهم السلام به نشر و پخش آثار ايشان پرداخته، همواره از سرچشمه زلال ابديت سيراب مى‏شوند.
قطب الدين راوندى در زمره مردان بزرگى است كه با دانش فراوان خود پس از بهره مندى از علوم مختلف و تبحر در آنها حلقه زرّينى در سلسله حافظان و راويان معارف اسلامى گرديد و در بيشتر رشته‏هاى علوم اسلامى تبحر و تخصّص خود را به نمايش گذاشت از جملة
تفسير:
كتابهاى 1. «ام القرآن» 2. «تفسير القرآن» در دو جلد 3. خلاصة التفاسير در ده جلد 4. شرح آيات المشكلة فى التنزيه 5. اللباب فى فضل آية الكرسى 6. الناسخ و المنسوخ من القرآن
شرح نهج البلاغه: كتاب منهاج البراعة فى شرح نهج البلاغة در دو جلد را به رشته تحرير در آورند
كلام و اعتقادات:
1. الخرايج و الجرايح 2. امّ المعجزات 3. الاختلافات 4. تهافت الفلاسفة 5. جواهر الكلام فى شرح مقدمة الكلام
فقه:
1. آيات الاحكام 2. احكام الاحكام 3. الانجاز 4. حل المعقود فى الجمل و العقود 5. الخمس 6. رسالة الفقهاء 7. مشكلات النهاية 8. المنتهى فى شرح النهاية 9. الرائع فى الشرايع 10 فقه القرآن و بسيارى كتب فقهى ديگر
حديث:
1. تحفة العليل 2. رسالة فى صحة احاديث اصحابنا 3. ضياء الشهاب 4. لباب الاخبار 5. مزار 6. المجالس فى الحديث 7. دعوات
تاريخ:
1. جنى الجنتتين 2. قصص الأنبياء
شعر و ادب:
1. التغريب فى التعريب 2. الاغراب فى الاعراب 3. شرح العوامل المأة 4. غريب النهاية 5. نفثة المصدور (ديوان شعر)
اصول فقه:
1. المستقصى، و تأليفات و كتب مختلف ديگرى كه ذكر آن در اين مختصر نمى‏گنجد، تا جايى كه علماى اهل سنت نيز در مقابل او سر تعظيم فرود آوردند، ابن حجر عسقلانى درباره راوندى نوشته است: «او در جميع علوم فاضل است و در هر نوعى از علوم صاحب تصنيفات بى شمار بوده است (لسان الميزان- ابن حجر- ج 3- ص 48 (و دانشمند بزرگ شيعه علامه امين‏رحمه الله درباره راوندى مى‏گويد: «راوندى يكى از پيشوايان علماى شيعه، برگزيده اين طايفه و از اساتيد بى نظير فقه و حديث و از نوابغ علم و ادب است، هيچ گونه عيبى در آثار فراوانش و تيرگى در فضايل و تلاشها و خدمات دينى و اعمال نيكو و كتب ارزنده‏اش وجود ندارد» (الغدير- ج 5- ص 380 (حضرت آية اللّه مرعشى نجفى‏رحمه الله به پاس خدمات او سنگ قبرى بلند و به ياد ماندنى را بر فرازش به يادگار نهاد تا زائران حضرت فاطمه معصومه در ابتداى ورود و خروج از صحن مباركش چمشانشان به قبر اين فرزانه بزرگ روشن شود.
پرسمان