چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

اهميت و فوايد وضو را بيان كنيد؟

پاسخ :
بدون شك «وضو» داراى دو فايده روشن است: 1. فايده بهداشتى 2. فايده معنوى. از نظر بهداشتى شستن صورت و دست‏ها- آن هم چند بار در شبانه روز اثر قابل ملاحظه‏اى در نظافت بدن دارد. مسح بر سر و روى پاها- كه شرط آن رسيدن آب به موها يا پوست بدن است سبب مى‏شود اين اعضا پاكيزه بمانند. ضمن اينكه تماس آب با پوست بدن، اثر خاصى در تعادل اعصاب (سمپاتيك و پاراسمپاتيك) دارد.
از نظر معنوى چون با قصد قربت و براى رضاى خدا انجام مى‏گيرد، اثر تربيتى واخلاقى دارد زيرا مفهوم كنايى وضو اين است كه «از فرق تا قدم در راه اطاعت تو گام بر مى‏دارم».(1) در اين زمينه قرآن مجيد مى‏فرمايد: «إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَ يُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ» «خداوند توبه كنندگان را دوست دارد و پاكيزگان را [نيز] دوست دارد».(2)
«طهارت» در آيه معناى گسترده‏اى دارد كه هر گونه پاكيزگى مادى و معنوى را شامل مى‏شود.
گرفتن وضو براى برخى كارها (مانند نماز)، واجب و براى دسته‏اى ديگر مستحب است.
پى‏نوشت‏
(1) تفسير نمونه، ج 4، ص 291.
(2) بقره (2)، آيه 222.