چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

فلسفه و فوايد تيمم چيست؟

پاسخ :
تيمم دو فايده و فلسفه مهم دارد:
1. فايده بهداشتى
خاك به جهت داشتن باكترى‏هاى فراوان، مى‏تواند آلودگى‏ها را از بين ببرد. اين باكترى‏ها معمولًا در سطح زمين- كه از هوا و نور آفتاب بهتر مى‏توانند استفاده كنند فراوان هستند و از اين نظر مى‏تواند تا حدودى جانشين آب شود. با اين تفاوت كه آب حلّال است يعنى، ميكروب‏ها را حل كرده و با خود مى‏برد ولى خاك ميكروب‏كش است و خاكى اين اثر بخشى را دارد كه كاملا پاك باشد. از اين رو قرآن از آن به «صعيداً طيباً» (زمين پاك) تعبير كرده است.
2. فايده اخلاقى
تيمم يكى از عبادات است زيرا انسان پيشانى خود را- كه شريف‏ترين عضو بدن او است با دستى كه بر خاك زده، لمس مى‏كند تا فروتنى و تواضع خود را در پيشگاه او آشكار سازد و به دنبال اين كار، متوجه نماز و يا ساير عباداتى مى‏شود كه در آن وضو و غسل شرط است. به اين ترتيب تيمم در پرورش روح تواضع و عبوديت و شكر گزارى در بندگان اثر مى‏گذارد.(1)
پى‏نوشت‏
(1) تفسير نمونه، ج 3، ص 443.