چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

پايداري يا تغيير يك فرهنگ، تابع چه عواملي است؟

پاسخ :
پايدارى فرهنگ ها:
پايدارى‏هر فرهنگ، تابع عوامل مختلفى است از جمله: 1. هماهنگى با فطرت، 2. تأييد از سوى عقل و داشتن پشتوانه‏اى منطقى، 3. غنا و جامع بودن، 4. جذّاب بودن، 5. انطباق پذيرى با شرايط مختلف، 6. داشتن توان بازدارندگى در برابر عوامل مخرّب.
تغيير فرهنگ‏ها:
در مورد اينكه فرهنگ قابل تغيير است و يا خير، سه ديدگاه وجود دارد:
1. عدهاى معتقدند: فرهنگ قابل تغيير نيست زيرا فرهنگ با نهاد و ذات و فطرت جامعه پيوند خورده است و از آن جهت كه ذاتيات را نمى‏توان تغيير داد، فرهنگ را نيز نمى‏توان تغيير داد.
2. گروهى قائل به تغيير پذيرى فرهنگ جامعه هستند هر چند در نهان و نهاد تك تك افراد جامعه تاثير گذاشته باشد.
3. از ديدگاه برخى، تغيير آن بخش‏هايى از فرهنگ كه در نهاد جامعه قرار گرفته و جزء آن شده، مشكل است با اين حال بخشى از آنها را مى‏توان تغيير داد كه هدف بعثت پيامبران الهى نيز همين بوده است. پيامبر اكرم (ص) مى‏فرمايد: «انى بعثت لأتمم مكارم الاخلاق» و «انى بعثت معلما»
جامعه جاهلى عرب، با آن خصوصيات ويژه خود مانند بت پرستى، ستاره پرستى، دختر كشى، فساد، دزدى و غارتگرى و با بعثت حضرت رسول اكرم (ص) متحول شد و فرهنگ غنى اسلامى تاثيرات بسيار درخشانى را بر ساير فرهنگ‏ها و تمدن‏هاى بشرى به دنبال داشت .
پرسمان