چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

آيا زرتشت، دينى آسمانى است‏يا خير؟ با توجه به اين كه عده‏اى از علما، آسمانى بودن را تاييد نموده‏اند و عده‏اى ديگر آن را مورد شك قرار داده‏اند، لطفها در اين‏باره توضيح دهيد .

پاسخ :
به عقيده برخى از دانشمندان و دين‏شناسان، اصل دين زرتشت، الهى بود و اوستا نيز كتاب مقدس آن دين است . در قرآن از آنان به عنوان «مجوس‏» ياد مى‏شود . قرآن تصريح مى‏كند كه مجوس اهل كتاب هستند و بنابراين، دين زرتشت از اديان آسمانى است; گرچه مانند ديگر اديان باستان در طول تاريخ، دچار دگرگونى‏ها و تحريف‏هايى شده است .
راجع به اختلاف علما راجع به آسمانى بودن آن نيز بايد گفت كه اين يك امر طبيعى است; زيرا برداشت‏بعضى از مفسرين از دين مجوس و صابئين (ستاره پرست‏ها) اين است كه ذكر اين دو گروه در كنار يهود، نصارا و مسلمين در قرآن كريم، به معناى اين نيست كه آن‏ها هم آسمانى باشند; بلكه منظور خداوند، ذكر نام همه اديان پر رهرو در آن زمان بود .
در هر حال ما نظر خود را بيان نموديم و تفصيل مطلب، نياز به مطالعه بيشترى دارد كه توصيه مى‏شود به منابع زير مراجعه نماييد:
1 . زرتشت، جلال الدين آشتيانى .
2 . چهره زرتشت در تاريخ، داود الهامى .
3 . پارسيان اهل كتابند، مترجم مازندى .