چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

علل بي توجهي و بي دقتي كودكان چيست؟

پاسخ :
براي پاسخ به اين سوال ابتدا بايد علائم بي توجهي را دريابيم:
- افراد بي دقت اغلب درتوجه به جزييات ناتوان بوده يا اشتباهاتي كه ناشي از بي دقتي در انجام تكاليف مدرسه، حرفه يا ديگر فعاليت هاست مرتكب مي گردند.
-اغلب درحفظ توجه در وظايف با فعاليت هاي توام با بازي داراي مشكلاتي است.
اغلب به نظر نمي رسد. زماني كه با او مستقيم صحبت كنند گوش كند.
- گاها تمامي راهنمايي ها و دستورها را اجابت نكرده، از به پايان رسانيدن فعاليت مدرسه، اعمال دشوار روزمره يا وظايف در محل كار، ناتوان است.
-معمولا از درگير شدن در وظايفي كه مستلزم تلاش هاي ذهني است اجتناب كرده، متنفر بوده و يا بي ميل است. (همچون فعاليتهاي مدرسه و كارهاي منزل).
-اغلب وسايل خود را كه براي انجام وظايف و فعاليت ها، ضروري است گم مي كند (از جمله تكاليف مدرسه، مداد، كتاب، وسايل مورد نياز)
-به آساني توسط محرك خارجي دچار حواس پرتي مي گردد.
-درفعاليت هاي روزانه فراموش كار است.

علل بي دقتي و بي توجهي
علل بي دقتي دانش آموزان دركلاس متفاوت مي باشد. اما نتيجه آن به صورت يكسان در دانش آموزان نمايانگر مي شود. يعني بطور خلاصه كاهش دقت سبب عدم ارتباط مناسب ما بين معلم و دانش آموز مي گردد و در نتيجه يادگيري به نحو مطلوب صورت نمي پذيرد. از ديگر عوامل مي توان به موارد زير اشاره كرد:
¤در زندگي كودك مشكلات عاطفي وجود دارد. والدين خوشگذران بوده و به كودك توجهي نكرده اند.
¤همبازيهاي كودك بي توجه و بي دقت هستند.
¤دانش آموز از موضوعي در اضطراب مي باشد و مسئله اي اضطراب آور باعث مي گردد منتظر حادثه اي خاص باشند و اين عامل باعث برهم خوردن دقت و تمركز آنها روي موضوع مي گردد.
¤توقعات بيش ازحد خانواده به نسبت توانايي كودك.
¤نداشتن برنامه نظم مناسب دركارهاي منزل و مدرسه.
¤ جالب نبودن محرك (بسياري از مواقع مطلب طوري مطرح مي شود كه توجه دانش آموزان را به خود جلب نمي كند)
¤ گاه كودك يا نوجوان به علت آنچه در درونش مي گذرد نمي تواند به موضوع يا مطلب آموختني توجه و دقت داشته باشد (درد دل - گرسنگي - نگران وضع مالي - نگران سلامت پدر و مادر و...)
¤وجود موانع و عوامل بازدارنده توجه (تصادف اتومبيل درخيابان - صداي بوق- ديدن يا شنيدن بازي دوستان درحياط مدرسه -شنيدن صداي بلند معلم از كلاس مجاور و...
¤اضافه شدن كودك جديد به اعضاي خانواده و توجه بيش از حد به آن.

دانش آموز بي دقت
براي جلب توجه والدين و آموزگاران در امتحانات كتبي زود ورقه را تحويل مي دهند.
-نداشتن اعتماد به نفس در دانش آموز
-تحرك و جست و خيز بيش از حد دانش آموز
-علاقمند نبودن به معلم و مدرسه
-نبودن علاقه و انگيزه كافي
-به مشاركت نگرفتن دانش آموز در امر تدريس و غير فعال نگاه داشتن او دركلاس عامل بسيار مهمي در كاهش دقت به شمار مي رود.
شرايط بحران دوران نوجواني مي تواند عامل بي دقتي باشد يا بي دقتي را تشديد كند.
در كلاس معيار و استاندارد مشخص وجود ندارد.