چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

گور گياه چه خواصی دارد؟

پاسخ :
از اين گياه چندين نوع وجود دارد .اعرابي که بوي خوش دارد و جنگلي که باز بد و شکل باريک و ستبر است نوع باريکش سخت تر . از نوع ستبر مي باشد و بويي ندارد .
ديسقوريدوس گويد :دو نوع وجود دارد که يکي بدون ميوه و ديگري داراي ميوه سياه رنگي است .
بهترين نوع اين گياه اعرابي سرخ رنگ و خوشبو است . شکوفه آن به سرخي مي زند و بعد از شکفتن به رنگ بنفش در مي آيد . برگش باريک است و بوي آن مشابه بوي گل محمدي است .
اگر اين گياه را در دست بفشاري و خرد کني بوي آن به مشام مي رسد . فايده اش در وهله اول در گل آن است و بعد در شکوفه و ريشه و ساقه آن . مزه گورگياه در زبان تأثير مي گذارد و آن را آزار مي دهد (مي برد ).
نوع جنگلي اش نيرويي سرد کننده دارد و به عقيده ابن جريج بکلي سرد است ساقه آن گيرنده تر از بخش هاي ديگر است . شکوفه اش اندکي گرمي بخش و گيرندگي آن کمتر از گرمي دهندگي است .
خاصيت درماني :شکوفه اش به علت گيرندگي اش از خونريزي جلوگيري مي کند .در روغن آن تحليل و گيرندگي هست . ريشه آن از حيث اين اختصاصات قوي تر است .شکم را بند مي آورد . داراي قوه رسانندگي و نرم کنندگي نيز هست .جدار رگها را باز نگه مي دارد و دردهاي دروني و به ويژه درد زهدان و نيز انواع باد را از بين مي برد .
زخم و قرحه :روغن آن خارش بدن انسان و حيوان را از بين مي برد .
دمل و جوش :پخته آن در مداواي دمل هاي گرم مفيد است .
خوردن گور گياه پخته و ضماد آن سفت شدگي اندام هاي دروني را بر طرف مي کند و در مداواي ورم هاي سرد و دروني مفيد است .
مفاصل :خوردن يک چهارم مثقال آن همراه فلفل براي ماهيچه ها و مداواي ترنجيدگي (تشنج )مفيد است .روغن آن خستگي را از بين مي برد .
اندام هاي سر :انواع آن به ويژه نوع جنگلي آن مايه سنگيني سر است . نوع باريک ترش سردرد مي آورد و ستبرش خواب آور است . تخم اين گياه مخدر است .تمام انواعش لثه را استحکام مي بخشند و رطوبت هاي آن را رفع مي کنند .
اندام هاي تنفسي و سينه :در معالجه درد شش مفيد است و شکوفه اش از خونريزي دستگاه تنفسي جلوگيري مي کند .
اندام هاي تغذيه اي :ريشه اش معده را قوت مي بخشد و اشتها را بر مي انگيزد .به اندازه يک مثقال ريشه گور گياه همراه يک مثقال فلفل دل بهم خوردگي را تسکين مي دهد .
شکوفه آن مسکن معده و در مداواي ورم معده و کبد مفيد است .
اندام هاي دفعي :در تسکين درد زهدان بسيار مؤثر است . اگر بيماري که ورم گرم زهدان دارد در جوشانده آن بنشيند يا مقداري از آن را در زهدان بچکاند و يا از آن بنوشد برايش مفيد است .
اندام هاي دفعي :تخم جنگلي و اعرابي آن سنگ دستگاه ادراري را بر طرف مي کند ، شکم را قبضي مي دهد . دو قسم جنگلي در اين زمينه مفيدتر
هستند.هردو نوع آن خونريزي زنانه را قطع مي کنند .
شکوفه آن دردهاي کليه و خونريزي کليه را دفع مي کند و در علاج ورم هاي مقعد مفيد است .
زهرها :برگ هاي زيرين را تا زماني که تر و تازه اند چنانچه بر جاي نيش زدگي حشرات بگذارند تسکين بخش است .