چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

خواص شيره انگدان (حلتيت ) چیست؟

پاسخ :
بيخ و ساقه انگدان را نشتر مي زنند و شيره آن را مي گيرند . حلتيت خشک شده آن شيره است .بهترينش آن است که رنگش مايل به سرخي و صاف و روشن است و آن را «مر »مي گويند . بوي تندي دارد و بويش به بوي گندنا شبيه نيست و رنگش سبز نمي باشد و چشيدنش بدمزه نيست و به آساني مي گدازد و هر گاه آب شود رنگش سفيد است .
مزاج :گرم و خشک
خاصيت :بادشکن .از گدازندگي که دارد باد را از بين مي برد و با اين همه خود بادزا است .قطع کننده است و خون لخته شده دروني را تحليل مي برد .
آرايش :با سرکه و فلفل محلول شود داروي کم مويي است اگر با غذا مخلوط کنند رنگ را زيبا مي کند و زگيل هاي ميخي را بر مي کند .
دمل و جوش : اگر ورم پليد و کشنده را با نيشتر باز کنند و حلتيت در آن بمالند سودمند است .در علاج دمل هاي محسوس و غير محسوس خوب است .
زخم و قرحه :داروي قوباء(نوعي بيماري ويروسي) است .
مفاصل :حلتيت را با آب انار بنوشند داروي گسستگي در ماهيچه است .
گويند اگر مقداري از آن را با موم مخلوط کنند و قورت دهند يا با فلفل و فيجن و آب انگور کهنه بخورند درد پي ها را از قبيل کشيدگي و فلج معالجه مي نمايد .
سر :تنها حلتيت با حلتيت مخلوط با کندر اگنه دندان کرم خورده مي باشد يا بر دندان دردمند بگذارند درد تسکين مي يابد .
در معالجه صرع همان کنش فاوانيا را دارد . اگر با آن غرغره کنند کرم را از گلو بر مي کند .
چشم :در سرآغاز آب آوردن با عسل به چشم بکشند خوب است .
سينه :در آب حل شود و بنوشند فوراً صدا را صاف مي کند .
زبري ديرينه پاي گلو را شفا مي دهد .اگر با تخم مرغ بخورند داروي سرفه ديرپا و ورم حجاب حاجز است و در علاج ورم زبان کوچک تأثير زاج بلوري دارد .
اندام هاي غذا :اگر با انجير خشک بکار برند داروي يرقان است .
حلتيت با معده و کبد ناسازگار است و به آن دو زيان مي رساند .
اندام هاي دفعي :شهوت انگيز است .داروي بواسير است .بول و حيض را روان مي سازد .زخم روده را درمان مي کند . در علاج اسهال سرد و کهنه سودمند است .
تب ها :در علاج تب سه در ميانه بهترين دارو است .
زهرها :ضماد ، خوردن و پاشيدن محلولش با روغن زيتون پادزهر مارگزيده و نيش حشرات و به ويژه نيش کژدم و رتيل است .

نظرات کاربران