چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

اختلالات پرخورى در شب چیست و چگونه درمان می شود؟

پاسخ :
زمانى كه خسته از فعاليت روزانه به خانه برمى گرديد ، اولين كارى كه مى كنيد روشن كردن تلويزيون و گوش دادن به اخبار يا يك گفتگوى خبرى است ، ولى در اين بين خوردن يك غذاى سبك نيز اجتناب ناپذير است. و اين تعجب انگيز است كه اين ميل از كجا سرچشمه مى گيرد.
شايد با يك احساس گرسنگى خفيف و درست در همين لحظه خود را در مسير آشپزخانه مى يابيد و اينقدر اين وسوسه قوى مى شود كه به شما فرصت فكر كردن نمى دهد. خوردن غذاى سبك هر از گاهى آنهم درآخر شب چندان نگران كننده نمى تواند باشد. اما پر خورى آنهم در اين موقع كمى نگران كننده است. متخصصان بر سر اين موضوع كه آيا اين عادت مى تواند ريشه يك مشكل اساسى باشد كه نياز به توجه دارد بر سر بحث هستند.

دو نوع اختلال خوردن در شب
سندرم خوردن در شب، يك نوع بيمارى با درصد بالاى ابتلا است. افراد مبتلا اصولا در هنگام خواب گردى اقدام به خوردن مى كنند يا در يك وضعيت بين خواب و بيدارى. آنها معمولا راجع به اين كه چه كار مى كنند كاملا هوشيار نيستند و تنها بعد از بيدار شدن متوجه باقيمانده چيزهايى مى شوند كه خورده اند و در رختخواب خود ريخته اند مثلا كاغذ بسته بندىشكلات. ولى به خاطر نمى آورند كه چه زمانى اين اتفاق افتاده است.
اين اختلال از هر ۱۰۰ نفر انسان يك الى دو نفر را تحت تاثير قرار مى دهد. اين اختلال اولين بار در دهه۱۹۵۰ كشف شد. محققين اخيرا كشف كرده اند كه اين اختلال با چاقى نيز پيوند دارد يعنى مى توان گفت ۹ الى۱۴ درصد افراد تحت درمان چاقى را تحت تاثير قرار مى دهد.
همچنين اين اختلال در بيماران روانى شايع تر است. همچنين اغلب افراد مبتلا به اين اختلال به نوعى اعتياد دارند و اغلب آنها از افسردگى رنج مى برند. البته علت ارتباط اين اختلال با افسردگى و اعتياد هنو ز مشخص نشده است. شايد اين سندرم باعث ايجاد اختلال در هورمون هاى تنظيم كننده اشتها ، خلق و خو و خواب مى شود.

درمان
محققان به اين نتيجه رسيده اند كه بين خواب و خوردن ارتباط وجود دارد و به همين ترتيب كم خوابى و افزايش وزن به دنبال هم اتفاق مى افتد. پس داشتن خواب كافى مى تواند از دستبرد دير هنگام به يخچال جلوگيرى كند.
در صورت داشتن اين مشكل به پزشك روانشناس مراجعه كنيد تا از وجود يا عدم وجود ساير اختلالات روانى كه ريشه در اين عادت دارد مطمئن شويد.
هر نوع اختلال روانى نهفته مثل افسردگى و يا اضطراب را درمان كنيد. اين امر مى تواند عادت خوردن را بهبود بخشد. مطالعات اوليه ثابت كرده است كه داروهاى ضد تشنج مثل توپامكس و يا داروى ضدافسردگى مثل سرترالين به درمان اين عادت نيز كمك مى كند.
با يك متخصص تغذيه مشورت كنيد تا با دادن يك برنامه غذايى روزانه صحيح از پر خورى شب هنگام جلوگيرى كنيد.
تكنيك هاى كاهش استرس مى تواند از بروز اين عادت جلوگيرى كند.