چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

نظر مبارك خود را در مورد حكم رشوه در موارد ذيل بيان فرماييد: الف( گرفتن و دادن رشوه براى انجام كارهاى ادارى. ب( خريدن لباس و منزل از پول رشوه. ج( خوردن غذا يا پوشيدن لباسى كه از پول رشوه تهيّه شده است.

پاسخ :
جواب الف: حرام است.
جواب ب : حرام است.
جوا ب ج: جايز نيست; ولى بايد توجّه داشت كه رشوه مربوط به جايى است كه حقّى را باطل و باطلى را حق كند، خواه رشوه به معناى خاص باشد كه در امر قضاوت است و يا به معناى عام، ولى اگر كسى پولى در مقابل انجام كارى كه وظيفه ادارى اوست بگيرد اين پول رشوه ناميده نمى شود ولى در عين حال براى گيرنده حرام است; زيرا پول گرفتن در برابر انجام وظيفه ادارى، اكل مال به باطل محسوب مى شود، ولى اگر در غير وقت ادارى زحمتى بكشد، بى آن كه حقّ كسى باطل شود و اجرتى در برابر آن بگيرد اشكالى ندارد.
استفتائات آيت الله العظمي مكارم شيرازي )جلد اول