چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

يك خودروي گاز طبيعي سوز چگونه كار مي كند؟

پاسخ :
گاز طبيعي تا فشاري حدود 200 بار فشرده مي شود و در مخازن مخصوصي كه روي خودروها نصب ميشوند، ذخيره مي گردد. اين مخازن ممكن است در صندوق عقب، زير بدنه و يا روي سقف خودروها نصب گردند. سوخت گاز طبيعي از طريق يك لوله فشار قوي(High Pressure) به يك رگولاتور فشار قوي منتقل مي شود ( اغلب اين رگولاتور در كنار موتور نصب مي شوند) و فشار گاز در اين رگولاتور تا حدود فشار اتمسفر تقليل مي يابد. در موتورهاي كاربوراتوري گاز طبيعي از طريق يك ميكسر هوا و سوخت كه در دهانه كاربوراتور تعبيه شده است، وارد موتور مي شود. در موتورهاي انژكتوري، گاز طبيعي از طريق انژكتورهاي جداگانه(مخصوص گاز طبيعي) در فشار حدود 6 بار به داخل منيفلد هوا تزريق مي شود. در ادامه گاز طبيعي وارد محفظه احتراق شده و اشتعال صورت مي گيرد. در هنگام خاموش بودن موتور شيرهاي سولنوئيدي مخصوص، از ورود گاز به محفظه موتور جلوگيري مي كنند. در خودروهاي دوگانه سوز(Bifuel) نوع سوخت(بنزين يا گاز طبيعي) توسط يك كليد انتخاب سوخت (Chang over switch) انتخاب مي شود. در برخي از خودروها اين كليد بطور اتوماتيك و بعد از اتمام سوخت گاز طبيعي عمل مي كند تا بنزين را به عنوان سوخت جايگزين وارد موتور نمايد. اين كليد انتخاب سوخت در محل مناسبي در داشبورد نصب مي گردد. در ضمن در اين محل نشانگري نيز وجود دارد كه ميزان گاز موجود در مخزن يا مخازن خودرو را نشان مي دهد. شايان ذكر است بعضي از خودروها نيز فقط براي كاركرد با گاز طبيعي را طراحي شده اند(Dedicated).
در يك روش ديگر مي توان گاز طبيعي را با كاهش دما تا 164- درجه سانتي گراد، بصورت مايع (LNG) درآورده و ذخيره نمود. اين گاز در دماي معمولي تبخير مي شود و سپس ميتوان آن را همانند CNG مورد استفاده قرارداد..