چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

شخصى زمينى را كه در آن مقدارى درخت ميوه و غير ميوه مى باشد فروخته است; ولى در معامله، درختها ذكر نشده است، فروشنده مى گويد: »درختها را نفروختم و خريدار عدواناً متصرّف شده است«، با توجّه به اين مقدّمه بفرماييد: الف( آيا فروش زمين، درخت ها را هم شامل مى شود؟ ب( آيا مالك جديد زمين مى تواند اشجار مذكور را قطع كند؟ ج( طبق عرف آن منطقه بايد درختها در معامله، ذكر شده باشد و الاّ معامله شامل آنها نمى شود، در اين صورت حكم مسأله چيست؟

پاسخ :
جواب: اگر در عرف محل اشجار تابع زمين است و زمين را بدون اشجار نمى فروشند، آنها متعلّق به خريدار مى باشد.
جواب: در فرض مذكور قطع آنها جايز است.
جواب: عرف محل كه به وسيله افراد اهل اطّلاع و خبره شناخته مى شود معيار اصلى است.
منبع: استفتائات حضرت آيت الله العظمي مکارم شيرازي(دامت برکاته)، ج1