چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

چهار سال قبل از همسرم به طلاق خلع جدا شدم; خانم در زمان عدّه تلفن كردند و بنده را همراه تنها فرزندمان دعوت كردند، رجوع و نزديكى انجام گرفت. بعد نشستيم و صحبت كرديم و مطالب زير مطرح شد: ما شرعاً رجوع كرديم، ولى من محضر نمى آيم، براى اين كه اگر اداره باخبر شود بنده را اخراج مى كند. حقوق خود را ديگر به شما نمى دهم. گفتم چه بهتر، شما هرطور بخواهى مى توانى انجام دهيد. مهريّه را كه بخشيده بود طلب كرد، جواب دادم جاى خود باقى است. از من خواست با برادرش صحبت كنم، كه صحبت كردم و او را در جريان گذاشتم. الف( آيا رجوع مزبور درست است؟ اگر درست نباشد من مرتكب گناه شده ام؟ ب( اگر رجوع درست باشد، آيا اين خانم مى تواند بدون جارى شدن صيغه طلاق با مرد ديگرى ازدواج نمايد؟ اگر با مرد ديگرى ازدواج كرده باشد، آيا اين زن نسبت به من حرام است؟ ج( اگر زن بعد از رجوع مهر خود را ببخشد، آيا رجوع درست نيست؟

پاسخ :
جواب: اگر قبل از اتمام عدّه، زن از مهريّه اى كه بخشيده برگردد و مرد پس از آن رجوع كند رجوع صحيح است و بدون طلاق مجدّد از هم جدا نمى شوند و اگر زن بدون طلاق شوهر كند به شوهر اوّل حرام نمى شود; امّا اگر بعد از تمام شدن عدّه رجوع كنند، رجوع باطل است.
منبع: استفتائات حضرت آيت الله العظمي مکارم شيرازي(دامت برکاته)، ج1