چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

مشهور است كه ابوحنيفه، شاگرد امام صادق(ع) بوده است. چگونه چنين اختلافات محسوسي بين دو رسالة‌ شاگرد و استاد، مي توانسته وجود داشته باشد؟

پاسخ :
معناي شاگرد بودن ابوحنيفه براي امام صادق عليه‌السلام اين نيست كه او دائماً در محضر امام صادق(ع) بوده و از علوم مختلف و گسترده ايشان استفاده مي كرده است بلكه به اين معناست كه گاهي مي‌آمد و در جلسات حضرت شركت و استفاده‌هايي مي‌نموده است.
بالاخره چون ابوحنيفه امام صادق(ع) را به عنوان امام معصوم و حجت خداوند نمي‌دانست و چنين اعتقادي نداشت، تا هر چه امام(ع) مي‌گويد براي او حجيت داشته باشد و دستورات ايشان را كاشف از دستورات خداوند و بيان كننده احكام واقعي الهي نمي‌دانست بلكه امام صادق(ع) در نظر او دانشمندي بوده است كه از روي فكر و انديشه بشري خودش و اعتماد بر همين ظواهر و اسباب عادي علم، نظرياتي را ارائه مي‌دهد، بسياري از نظريات ايشان را به نظر خود مقبول نمي‌ديد.
منبع: پايگاه حوزه